3 sladké i osvěžující recepty s jahodami pro měsíc červen
Nechte se inspirovat lahodnými letními recepty s čerstvými jahodami, které perfektně zapadnou do zdravého jídelníčku. Aby si na své přišel každý, recepty jsou hned tři. Vyzkoušet můžete:
I. nadýchanou jahodovou bublaninu
II. jahodovo-čokoládové smoothie s banánem
III. chřestový salát s jahodami a avokádem
Jahody hydratují organismus a hodí se i do diet
Jahody všichni milujeme pro jejich sladkou chuť a vůni, věděli jste ale, že jahody jsou zároveň cenným zdrojem:
- vitamínu C, jehož obsah je srovnatelný s citrusovými plody (v hrníčku jahod najdeme až 120 % dávky tohoto vitamínu)
- vitamínů A, B a E
- snadno stravitelné vlákniny, nezbytné pro bezproblémové zažívání
- řady minerálních látek – draslíku, zinku, hořčíku, vápníku nebo manganu
- antioxidantů – díky čemuž např. podporují metabolismus, mají protizánětlivý účinek a pomáhají předcházet nachlazení i vzniku močových a žlučových kamenů
Zralé plody navíc obsahují 87 % vody, proto jejich konzumace skvěle podpoří hydrataci organismu a ve srovnání s jinými druhy ovoce je v jahodách nižší množství cukrů i kalorií. Hodí se proto i do nejrůznějších diet.
Recept na nadýchanou jahodovou bublaninu
Připravte si jemný a vláčný dezert z kvalitních surovin, který díky jahodám získá na šťavnatosti a příjemné sladkosti i bez přidaného cukru. Proteinové smoothie v základu navíc dodá porci bílkovin.
Ingredience:
80 g špaldové mouky
150 g čerstvých jahod
2 lžíce agávového sirupu
45 g Fit-day protein smoothie jahoda-vanilka
2 vejce
15 g kokosového oleje
100 ml kokosového mléka
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
špetka soli
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C a formu vyložíme pečicím papírem. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh, zatímco žloutky dáme do mísy a přidáme k nim agávový sirup, rozpuštěný kokosový olej a mléko. V druhé míse si smícháme všechny suché suroviny a následně promícháme obsah obou mís v jedné. Nakonec do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků.
Hotové těsto nalijeme do formy a pokryjeme rozpůlenými jahodami. Bublaninu necháme péct po dobu 20-30 minut, dokud nezezlátne. Před servírováním necháme vychladnout.
Recept na jahodovo-čokoládové smoothie s banánem
Skvělá snídaně nebo dopolední svačina plná čerstvého ovoce, která osvěží a dodá energii.
Ingredience na 2 porce:
250 g čerstvých jahod
2 zralé banány
200 ml kokosového mléka
90 g Fit-day protein smoothie jahoda-čokoláda
kvalitní hořká čokoláda na dozdobení podle chuti
Postup:
Jahody a banán nakrájíme a vložíme do mixéru. Přidáme kokosové mléko, proteinové smoothie a rozmixujeme dohladka. Před podáváním můžeme vychladit v lednici a případně dozdobit strouhanou čokoládou.
Recept na chřestový salát s jahodami a avokádem
Tento recept si pohrává s jemnou chutí mladého chřestu, kterému sluší i netradiční kombinace s jahodami a avokádem. Je jen na vás, jestli si ho vychutnáte jako předkrm nebo jako lehký oběd či dezert.
Ingredience:
1/2 svazku mladého zeleného chřestu
200 g čerstvých jahod
1 avokádo
4 hrsti polníčku
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce panenského olivového oleje
1 lžička balzamikového octa
sůl, pepř
hrst nasekané máty
pražené piniové oříšky na posypání podle chuti
Postup:
Odlomíme zdřevnatělý konec chřestu a stonky nakrájíme na malé kousky. Avokádo a jahody nakrájíme na kostičky a smícháme s polníčkem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Přidáme olej, balzamikový ocet, sůl, pepř a mátu. Před podáváním můžeme posypat praženými piniovými oříšky pro výraznější chuť.