5 tipů, jak využít ovesné vločky
Ovesné vločky jsou považovány za jednu z vůbec nejzdravějších potravin, slouží jako ideální zdroj energie a důležitých živin, zejména pak vlákniny. Ovesné vločky vám mohou rovněž pomoci se zažíváním či hubnutím.
Způsobů, jak využít potenciál této zázračné suroviny při každodenním stravování, je celá řada.
Ovesná kaše pro správný start dne
Ovesnou kaši měl na snídani alespoň jednou pravděpodobně každý. Ovesné vločky se jednoduše zalijí horkou vodou a nechají změknout. Pak už záleží jen na chuti každého z nás, kaši lze dosladit medem či čtverečkem hořké čokolády a ozdobit směsí ovoce a ořechů.
Vločky můžeme také tradičně povařit ve vodě či rostlinném mléce na sporáku nebo vařiči. Směs je nezbytné přivést k varu a až začně houstnout, je kaše připravená ke konzumaci. Ačkoliv jde o časově náročnější variantu přípravy, výsledek stojí za to a kaše je skutečně chutná.
Proteinové palačinky - když vás honí mlsná
Máte-li chuť na zdravou a rychlou snídani či odpolední svačinu, jsou proteinové palačinky obohacené o ovesné vločky ideální volbou.
V míse smícháme proteinový prášek, ovesné vločky a vejce a postupně přiléváme vodu či rostlinné mléko. Hladkou směs nalejeme na olejem vymazanou rozpálenou pánev a krátce opečeme na obou stranách, dokud palačinky nezezlátnou. Dozdobíme podle chuti ovocem a oříšky, můžeme také přelít javorovým sirupem či medem.
Ovesné vločky naslano jako základ pizzy
Ovesné vločky lze využít i pro přípravu zdravější domácí pizzy, kdy nahradíme klasické kynuté těsto směsí jemně mletých vloček (můžeme smísit s polohurbou moukou), vejce, tvarohu či bílého jogurtu a soli. Velkou výhodou není pouze relativně nízký počet kalorií a tuku takto připravené pizzy (záleží na obloze), ale také časová nenáročnost celé přípravy, kdy nemusíme čekat na vykynutí těsta. Nemusíte se přitom obávat, že by pizza ztratila svou typickou chuť, těsto bude pouze o něco křupavější.
Pizza z ovesných vloček a jogurtu se přitom hodí i pro sladkou úpravu, kdy ji lze bohatě ozdobit například kousky ovoce, skořicí či kakaeam.
Vláčný mugcake hotový během pár minut
Mugcake neboli hrnková buchta představuje rychlý způsob, kterak si připravit chutné mlsání během několika málo minut. A právě zde vločky rovněž mohou najít své uplatnění a obohatit moučník o vlákninu.
V hrnku smícháme ovesné vločky, vejce, tvaroh a proteinový prášek, můžeme přidat i kousky ovoce či čokolády. Následně vložíme do mikrovlnné trouby na cca 3,5 minuty. Ve větším množstvím můžete těsto vlít do formy a dát péci do trouby.
Jen tak narychlo - výživné smoothie s vločkami
Ovocné smoothie obohacené o vločky představuje léty osvědčenou kombinaci, ideální je kupříkladu spojení vloček s jemnou chutí banánu a kvalitního kakaa. Dalším tipem na přípravu může být krémové smoothie s vločkami, banánem, rostlinným mlékem a čerstvými jahodami.
Nemáte-li dostatek času na přípravu čerstvého smoothie, můžete sáhnout po našem předpřipraveném ovocném smoothie, které stačí pouze zalít vodou nebo rostlinným mlékem, přisypat ovesné vločky (můžeme předem nadrtit) a pečlivě protřepat v shakeru.
Bezlepkové vločky - řešení i pro celiaky
V případě, že trpíte celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, můžete sáhnout po bezlepkových vločkách. V dnešní době již není problémem sehnat je, a to nejen v prodejnách specializovaných na zdravou výživu. Ovesné vločky jsou pro tělo natolik prospěšné, že by bylo na škodu odpírat si jejich blahodárné účinky.
Zajímavostí přitom je, že ovesné vločky jako takové lepek přirozeně neobsahují, ke kontaminaci lepkem dochází během pěstování a dalším zpracování ovsa, kdy přichází do styku s jinými obilovinami.