Jemná banánová bábovka s ovesnými vločkami
Variací na tento nejen v rámci střední Evropy populární dezert existuje celá řada, záleží čistě na chuti každého z nás. Tato domácí banánová bábovka je určena především jedincům, kteří dbají na zdravý životní styl a nechtějí přijímat zbytečně vysoké množství kalorií. Díky své úžasné jemnosti a bohaté chuti však dozajista osloví celou rodinu. Ideální coby zdravá snídaně či rychlá svačina během dne.
Banány s vysokým obsahem draslíku dokáží účinně snižovat vysoký krevní tlak a omezit riziko vzniku mozkové příhody, zatímco ovesné vločky slouží jako významný zdroj energie a vlákniny pro naše tělo. Skvělým nápadem je doplnit bábovku o chuť řeckého jogurtu a čerstvého ovoce.
Recept na bábovku s ovesnými vločkami
Ingredience:
2 zralé banány
250 g špaldové mouky
70 g drcených ovesných vloček (mohou být i bezlepkové)
45 g Fit-day Smoothie banán-kokos
3 vejce
80 g kokosového oleje
1 sáček prášku do pečiva
3 lžíce medu
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového extraktu
+ řecký jogurt a čerstvé ovoce na dozdobení dle chuti
Postup:
Troubu předehřejeme na 150 °C. Žloutky oddělíme od bílků a přisypeme k nim špaldovou mouku, smoothie směs, ovesné vločky a prášek do pečiva a vše pečlivě promísíme. Následně přidáme kokosový olej, med, vanilkový extrakt, skořici a vzniklou směs pečlivě rozmixujeme.
Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme jej opatrně do těsta. Zralé banány rozmačkáme vidličkou, rozmixujeme a vpracujeme do těsta, které by mělo získat hladkou konzistenci.
Formu na bábovku zlehka vytřeme kokosovým olejem a vysypeme moukou. Těsto opatrně vlijeme do formy a necháme pozvolna péct cca hodinu. Při pečení kontrolujeme špejlí, zda je bábovka řádně upečená.
Hotovou bábovku s banánem můžeme servírovat s chlazeným řeckým jogurtem, posypanou čerstvým ovocem. Zvolit můžeme např. borůvky, chceme-li do těla dostat coby bonus dávku vitamínu C a cenných antioxidantů.