Banány nejen ve sportovní výživě
BANÁNY NEJEN VE SPORTOVNÍ VÝŽIVĚ
Banány jsou po jablkách nejvíce konzumovaným ovocem na světě. Důvod, proč si je oblíbili lidé všech pěti světadílů, může být ten, že se dají jíst kdekoliv a bez použití jakéhokoliv nástroje. V přírodě se vyskytují ve vlastním hygienickém „obalu“ (slupce), který je chrání před nečistotami.
V syrovém stavu jsou ke konzumaci nejvhodnější. Je užitečné vědět, že banány, které se prodávají v zemích, kde se nepěstují, dozrávají až ve skladu, a proto mají méně sacharidů a vitaminů než ty, které dozrály na stromech.
Ideální součást redukční diety
Toto ovoce obsahuje rovněž velké množství vlákniny a jednoduché cukry, které jsou schopné rychle dodat tělu energii, a přitom je v něm velmi málo tuku, který je obtížněji stravitelný. To z banánů dělá přímo ideální součást zdravé a vyvážené diety a také nenahraditelného pomocníka při hubnutí. Kromě toho banány působí jako přírodní antacidum a pomáhají zmírnit pálení žáhy. Banány jsou prostě dietní a lehká potravina, která je vhodná při průjmech a dalších zažívacích obtížích, stejně tak jako když chcete zhubnout.
BANÁN - DOBRÉ SNÍDANĚ, RISKANTNÍ VEČEŘE
Právě kvůli tomu, že banán každým dnem mění své složení je třeba mít před ním na pozoru – zvláště když si hlídáte linii. Pokud se snažíte zhubnout, rozhodně s ním nečekejte do večera a zařaďte si ho do jídelníčku nejlépe již na snídani nebo na svačinu. Tehdy vaší dietě nebo hubnutí neublíží. Díky obsahu proteinů, vlákniny a minimálního množství tuků se z banánu stává při hubnutí pomocník číslo jedna. Dokáže zasytit, povzbudit mysl a dodat okamžitou energii. Důležité je ale nezapomínat nekonzumovat banány ani jiné ovoce po 15 hodině!
Chcete-li se po práci uklidnit a kalorie nepočítáte až tak úzkostlivě, klidně si jej dopřejte i před spaním.
POZOR NA ZIMU
Banán nemá zimu rád. Jde o teplomilnou jednoletou rostlinu. Tak proč by se banánu mělo líbit v lednici? Jakékoliv působení chladu pod 13,2 stupňů si odnáší nejen jeho chuť, ale i barva. Pokud tedy vidíte, že už v obchodě jsou banány v chladničce, ani je nekupujte. Stejně je neskladujte ani doma. Raději jim dopřejte pokojovou teplotu.
JAK VYUŽÍT SLUPKU OD BANÁNU?
slupka banánu je zdrojem vitaminů A, B, C, E a navíc je bohatá na antioxidanty
• pro bělení a čištění zbů, dá se kombinovat i kokosovým olejem (pár minut třít z vnitřní strany slupky)
• odstraňuje bradavice (kus slupky z vnitřní strany dáme před noc na postižené místo a upevníme obvazem nebo náplastí)
• akne (slupkou z vnitřní strany potřemě postižené místo, necháme působit 20-30 min a potom omyjeme vodou)
• pro eliminaci pigmentový skvrn (třeme postižené místo slupkou z vnitřní strany po dobu 5-10 minut 2 x denně, opakujeme tak dlouho až skvrny zmizí)
• změkčuje pokožku a redukuje vrásky (vnitřní stranou slupky třeme o obličej několik minut a necháme působit 20-30 minut)
• tlumí bolest pro štípnutí hmyzem a virážkou
• redukuje kruhy pod očima
• působí proti degenerativim i změnám očí (povaříme banánovou slupku cca 10 min, rozmixujeme a pijeme s vodou
• zbaví prachu pokojové rostliny (vnitřní strana)
• pokud sázíte rajčata je vhodná ke rořenům (zdroj živin v době vegetace)
• působí vůči mšicím (nesnáší vůni banánů) - slupky můžeme dát pod rostliny nebo nanést na stonky rostlin
• mohou se použít místo krému na boty a přetřít jemně měkkou hadrou
• obalte kořeny ve slupce od banánu, rostlinkám dodáte spoustu výživy a celé léto porostou jako z vody
• slupka je bohatá na serotonin
• dobrá pro zrak, protože obsahuje antioxidant lutein, který chrání buňky očí před následky ultrafialového záření
• vhodná přísada do kompostu (je zdrojem minerálů)