Bílkovina jako základní stavební kámen lidského těla
V dnešní době, kdy se mnoho lidí zajímá o zdravý životního styl a sportovní vyžití, je protein často skloňovaným pojmem. Co se však pod tímto označením skrývá a je skutečně příjem bílkovin natolik zásadní?
Co je protein a proč je důležitý?
Proteiny neboli bílkoviny se společně s cukry a tuky řadí mezi tři základní živiny, tzv. makronutrienty, a najdeme je tedy v každé buňce a tkáni lidského těla. Bílkoviny jsou tvořeny různě dlouhým a strukturovaným řetězcem aminokyselin. Ty jsou v trávicím ústrojí postupně štěpeny na jednotlivé aminokyseliny, které tělo následně využije k výstavbě bílkovin dle aktuálních potřeb.
Bílkoviny zastávají především stavební funkci, kdy podporují růst svalů, urychlují regeneraci a vyživují tkáně. Naneštěstí lidský organismus nedokáže vytvářet zásoby bílkovin, proto je důležitý jejich pravidelný příjem.
Optimální denní příjem
Doporučený denní příjem odpovídá zhruba 1 g bílkoviny na 1 kg tělesné váhy. Celkový denní příjem dospělého člověka by se tak měl zhruba pohybovat mezi 80 a 100 g bílkoviny.
Pokud však jedinec usiluje o hubnutí, je zapotřebí příjem proteinu zvýšit. V tomto případě by mělo rozmezí odpovídat 1,6 - 2,2 g bílkoviny na 1 kg tělesné váhy (1). Stejně tak se příjem liší v případě bodybuilderů a sportovců, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Denně by měli zkonzumovat 1,2 - 1,7 g bílkoviny na 1 kg své váhy pro efektivní nárůst svalů (2).
Všestranné využití bílkovin - růst svalů i hubnutí
Uplatnění najdou bílkoviny téměř v každé oblasti lidského života, ať už hledáme vyváženou stravu, kvalitní výživu pro naše tělo nebo toužíme obohatit náš jídelníček.
Největší výhoda proteinu se však skrývá v urychlení regenerace a růstu svalové hmoty. Tohoto faktu využívají zejména sportovci, kteří za podpory bílkovin zvládnou podstoupit větší zátěž s kratší dobou odpočinku.
Proteiny zajišťují:
- růst svalové hmoty
- výživu svalů, šlach, kostí a kůže
- podporu hubnutí, spalování tuků a redukci váhy
- ochranu svalů před poškozením při snižování váhy (stejně jako při namáhavém fyzickém výkonu)
- podporu lidského organismu v období stresu nebo nemoci
Kde bílkoviny získat?
Bílkoviny najdeme v širokém spektru potravin, které denně konzumujeme. Nejznámější zdrojem je zřejmě maso, tedy živočišná bílkovina. Ta je sice bohatá na esenciální mastné kyseliny, avšak na druhou stranu disponuje vysokým obsahem tuku a cholesterolu. Při nadměrné konzumaci tak může mít až negativní dopad na organismus.
Nejvýznamnější zdroje bílkoviny seřazené dle běžné velikosti porce (3):
- libové kuřecí maso (32 g bílkoviny ve 100 g)
- libové vepřové maso (31 g bílkoviny ve 100 g)
- tuňák (30 g bílkoviny ve 100 g)
- libové hovězí maso (29 g bílkoviny ve 100 g)
- tofu (17 g bílkoviny ve 100 g)
- čočka (9 g bílkoviny ve 100 g)
- nízkotučný jogurt (6 g bílkoviny ve 100 g)
- parmezán (36 g bílkoviny ve 100 g)
- dýňová semínka (30 g bílkoviny ve 100 g)
- vejce (13 g bílkoviny ve 100 g)
Budeme-li pátrat po zdrojích, které se mohou pochlubit největším podílem bílkoviny na 100 g, pak se jedná o spirulinu, sójové boby, parmezán a telecí či jehněčí maso (4).
Rostlinné proteiny a jejich potenciál
Ve Fit-day jsme se rozhodli jít cestou rostlinných proteinů, nejen z důvodu řady benefitů, kterými se rostlinné bílkoviny pyšní (bez obsahu laktózy, vysoká nutriční denzita, nižší poměr kalorií a nasycených tuků), ale také z hlediska udržitelnosti a ochrany životního prostředí.
Základem všech našich produktů je kombinace mikronizovaného hrachového a rýžového proteinu s kompletním aminokyselinovým profilem, skvělou vstřebatelností a vysokým potenciálem pro budování svalové hmoty.
Nepostradatelné pro život
Závěrem lze říci, že bílkoviny jsou ve své podstatě pro život zcela nepostradatelné. Nezapomeňte proto na jejich pravidelné doplňování, ať už prostřednictvím na bílkoviny bohatého jídelníčku či s pomocí speciálních proteinových suplementů.
Fit-day rostlinné proteinové koktejly obsahují vysoce kvalitní směs hrachového a rýžového proteinu v ideálním poměru pro kompletní aminokyselinový profil. Zároveň v našich přírodních výrobcích naleznete také revoluční mikronizovaný protein, který umožnil výrazně vylepšit chuťový profil, jemnost textury a míru vstřebatelnosti bílkovin.