Veganské citronové cupcaky s neodolatelným krémem
Chuť na sladké přepadne čas od času snad každého a právě pro tyhle případy je náš recept na proteinové citronové cupcaky s jemným krémem jako stvořený. Plus se díky němu bezpochyby blýsknete i na kdejaké oslavě a rodinné sešlosti – nadýchané cupcaky s vláčným středem a intenzivní citronovou chutí neodmítne nikdo. Kromě toho recept pracuje jen s rostlinnými ingrediencemi, takže nepřijdou zkrátka ani vegani a ti, kdo se z nejrůznějších důvodů vyhýbají laktóze.
Co budeme na recept potřebovat?
Na 12 cupcaků:
180 g polohrubé mouky
45 g Fit-day protein premium banán
1,5 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička soli
kůra z jednoho citronu
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
175 ml sójového mléka
80 ml rostlinného oleje
80 g čistého rostlinného jogurtu nebo neslazeného jablečného pyré
200 g třtinového cukru
Na krém:
210 g změklého rostlinného másla
420 g cukru moučka
kůra z jednoho citronu
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
Troubu dáme předehřát na 180 °C, připravíme si 12 cupcakových formiček a pustíme se do přípravy těsta. Ve středně velké míse vyšleháme sójové mléko a citronovou šťávu a necháme stát stranou asi 5 minut – poté přidáme i olej, jogurt, citronovou kůru a cukr. Vše dobře prošleháme. V další míse si mezitím promícháme mouku, protein, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Jakmile máme obsah obou mís připravený, spojíme je v jedno těsto – mokré ingredience přidáme k těm suchým. Těsto musíme pečlivě vyšlehat, abychom předešli hrudkám.
Když máme těsto hotové, rovnoměrně ho rozlijeme do formiček, každou bychom měli naplnit asi do poloviny. Plech s formičkami vložíme do trouby a pečeme asi 18–22 minut, dokud cupcaky lehce nezezlátnou. Při doteku by měl jejich povrch pružit. Necháme dostatečně dlouho vychladnout.
Pro přípravu krému budeme potřebovat šlehač nebo mixér. Nejprve šleháme 3–5 minut samotné rostlinné máslo, dokud není nadýchané. Přidáme citronovou kůru, šťávu, vanilkový extrakt a asi 1/4 cukru. Šleháme asi minutu, dokud se hmota nespojí a není krásně hladká a hustá. Postup opakujeme tak dlouho, dokud postupně nepřidáme všechen cukr.
Krém můžeme na cupcaky nanášet lžičkou nebo lépe – prostřednictvím zdobicího sáčku. Hotové citronové cupcaky uchováváme v chladu.
Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.