Co potřebujete vědět o kokosovém mléce
Kokosové mléko není ve světě zdraví a výživy žádnou novinkou a pravděpodobně se s ním seznámil už každý z nás: skvěle se hodí jako alternativa živočišného mléka pro vegany a jedince s intolerancí laktózy a ozvláštní i pečení a vaření – to ostatně potvrdí všichni milovníci asijské či karibské kuchyně, kde kokosové mléko tvoří základ celé řady pokrmů. Vyniká nejen podmanivou vůní a nasládlou chutí, ale také obsahem živin, například podílem vlákniny a zdravých tuků. Recept na domácí přípravu je navíc velmi jednoduchý a nenákladný.
Nepleťte si kokosovou vodu s mlékem
Nejeden člověk má za to, že po rozlousknutí kokosového ořechu si může vychutnat blahodárné kokosové mléko. Ve skutečnosti je však vnitřek plný jiné tekutiny, a to čiré kokosové vody. Té je nejvíce v mladých zelených plodech, zatímco zralé hnědé ořechy jí už tolik neobsahují (většinou do 100 ml), protože se postupem času mění v bílou dužinu.
Kokosová voda se ovšem také těší značné popularitě, a to nejen mezi celebritami, ale i mezi výživovými odborníky a sportovci, kteří doporučují její pravidelnou konzumaci. Je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, neobsahuje tuk ani cholesterol a má nízký počet kalorií – platí za jakýsi přírodní isotonický nápoj (obsah minerálů a účinných látek je však samozřejmě nižší). Kromě toho osvěží a samozřejmě pomůže s hydratací organismu – nelze však hovořit o účinnější hydrataci než při pití normální vody. Pokud si ale chcete kokosovou vodu dopřát v našich končinách, počítejte s tím, že na mladý zelený ořech jen tak nenarazíte a budete si muset připlatit za vodu balenou.
Kokosové mléko oproti tomu vzniká až následným zpracováním kokosové dužiny (kopry). Ta se najemno namele, smíchá s horkou vodou a louhuje. V průběhu louhování se z dužiny uvolňuje také olej, proto je kokosové mléko tučné. Zatímco je kokosová voda tvořena z 94 % vodou, u mléka je to zhruba z pouhých 50 %.
Kde hledat kokosové palmy a kolik váží zralý ořech
Kokosovník ořechoplodý, známý také jako kokosová palma, dorůstá výšky až 30 metrů a spolehlivě ho prozrazuje tenký kmen s kruhovými jizvami, které se vytvoří po odumření listu. Původ kokosovníku není dosud pevně spojený s jedinou oblastí (ořech dokáže plout na hladině i několik měsíců) , pravděpodobně se ale mohlo jednat o jihovýchodní Asii. Dnes palmy hojně rostou v tropickém podnebí v blízkosti vody – ať už moří či řek. Na jedné palmě může ročně vyrůst 5–150 plodů, přičemž mezi významné producenty kokosových ořechů patří Indonésie, Filipíny, Indie, Brazílie a Srí Lanka.
Kokosové palmy přitom nejsou pro domorodce jen zdrojem obživy, ačkoliv kromě plodů konzumují i mladé listy, vyrábí si kokosový cukr, olej, palmové víno nebo lihovinu arak (pálenka z květů kokosu). Vláknitá vrstva oplodí se zužitkuje i v textilním průmyslu pro pletení pytlů, rohoží nebo spřádání motouzů a z listů se často tvoří i střechy.
Samotný ořech má v průměru 20–30 cm a váží asi 2,5 kg. Tři typické otvory ve skořápce kokosu jsou spojené s růstem a klíčením semena: přes dva otvory prochází vyživovací cévní svazky, které postupně zarůstají a třetí proráží skrze tenkou blánu klíček kokosu. Zajímavostí je, že ve své podstatě není kokosový ořech ořechem, ale peckovicí – jde tedy o druh ovoce.
Je kokosové mléko zdravé? Doplníte minerály i zdravé tuky a podpoříte dobré trávení
Důvodů je hned několik – kromě zmiňované chuti a vůně má celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus.
Kokosové mléko obsahuje:
- minerály jako je mangan, fosfor, železo a hořčík
- vitamín C a vlákninu
- vysoký podíl zdravých tuků (MCT olej, o kterém se více dozvíte zde)
Díky vysokému obsahu zmiňovaného manganu (44 % denní doporučené dávky ve 100 ml mléka) dokáže kokosové mléko pomoct s udržováním optimální hladiny cukru v krvi. Hovoří se také o schopnosti mírnit záněty kloubů (artritidu) a ulevovat od bolesti.
Vláknina zase přispívá k dobrému trávení i navození pocitu sytosti. Bílá tekutina zároveň platí za rychlý zdroj energie (jak pro tělo, tak pro mozek), má nízký glykemický index a je pochopitelně vhodná i v rámci bezlaktózových diet (jde také o ideální alternativu, pokud se musíte vyhýbat ořechovým mlékům nebo sójovému).
Důležité je ovšem zmínit i to, že kokosové mléko je potravinou s vysokou energetickou hodnotou, což je třeba mít na paměti nejen v době hubnutí. Na druhou stranu je právě ze stejného důvodu oblíbené sportovci.
Plnohodnotná alternativa živočišného mléka
Přesvědčily vás zdravotní benefity kokosového mléka, ale nevíte, jak ho zařadit do jídelníčku? Máme pro vás na začátek několik tipů:
- přísada do kávy/čaje
- smoothie
- zmrzliny
- kari
- polévky (např. polévka z červené čočky, thajská kuřecí apod.)
- kaše
- jogurty
Obecně platí, že kokosovým mlékem lze pohodlně nahradit jakékoliv živočišné mléko či smetanu.
Recept na domácí kokosové mléko
Postup přípravy kokosového mléka v pohodlí domova je velmi podobný jako v případě jiných druhů rostlinného mléka. Domácí kokosové mléko je navíc podstatně levnější než to kupované a můžete si být jistí, že je skutečně bez jakýchkoliv aditiv. Všechno, co budete potřebovat pro výrobu 1,5 l mléka kromě mixéru je:
200 g sušeného kokosu
1,15 l horké vody
polévková lžíce sladidla dle vlastního výběru (např. javorový sirup)
špetka soli
Všechny ingredience vložte do mixéru, zalijte vodou, promíchejte a mixujte na plný výkon asi 4 minuty, dokud nezískáte hladkou směs. Směs následně přeceďte přes cedník a poté přelijte přes čisté plátno nebo utěrku, kterou můžete např. vystlat dno mísy a následně vyždímat. Mléko přelijte do uzavíratelné lahve. Vždy, než mléko použijete, láhev protřepte. Kokosové mléko můžete uchovat v lednici po dobu až 5 dní.
Kokosové mléko ve Fit-day proteinech a smoothie
Protože jsme si ve Fit-day dobře vědomi pozitivních účinků kokosového mléka, přidáváme ho jako jednu z hlavních složek do řady smoothie. Sušené kokosové mléko používáme v BIO kvalitě a kromě výživových hodnot zdokonaluje také chuť a texturu, která je u nápojů rázem krémovější.