Nízkokalorický čokoládový dort s krémem
Většina lidí si při představě klasického čokoládového dortu vybaví kalorickou bombu plnou cukru, když se pak zmíní zdravější varianta, zpravidla jsou na místě obavy z nevýrazné chuti, která nemá s poctivým dezertem příliš společeného. Je-li i toto váš případ, pak je fitness recept na lahodný domácí dezert s čokoládovou polevou právě pro vás. Mlsat se dá i bez výčitek.
Na tento jednoduchý dort s vláčným krémem budete potřebovat nejen poctivou dávku kvalitního kakaa a hořké čokolády, ale také mandlovou mouku, javorový sirup a nízkotučný tvaroh.
Recept na nízkokalorický čokoládový dort
Ingredience:
Těsto:
1 rozmačkané avokádo
3 vejce
130 g kokosového oleje
1/2 balení prášku do pečiva
250 g mandlové mouky
45 g Fit-day Protein premium čokoláda
80 g kvalitního kakaa
3 lžíce javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
250 g BIO hořké čokolády
špetka soli
Krém:
250 g nízkotučného tvarohu
1 lžíce javorového sirupu
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Poleva:
50 g hořké čokolády
20 g kokosového oleje
+ ovoce na ozdobení
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a kokosový olej. Přidáme rozmačkané avokádo, vanilkový extrakt, javorový sirup a špetku soli. Nakonec přisypeme kakao, mouku, kypřící prášek, čokoládový protein a důkladně promísíme. Následně přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto.
Nachystáme si jednu vysokou dortovou formu nebo tři nízké, vyložíme pečicím papírem a opatrně do nich vlijeme těsto. Pečeme 25-30 minut.
Mezitím vyšleháme nízkotučný tvaroh s javorovým sirupem v hutný krém a na závěr přidáme vanilkový extrakt. Upečený dezert z vysoké dortové formy příčně rozdělíme na tři rovnocenné díly a naneseme mezi ně poctivou dávku krému.
Ve vodní lázni si mezitím rozpustíme hořkou čokoládu a kokosový olej, aby vznikla poleva. Hotový dort rovnoměrně přelijeme čokoládovou polevou, můžeme dozdobit čerstvým ovocem, např. borůvkami. Necháme 20 minut chladit v lednici a můžeme podávat.