Čokoládový dort
ČOKOLÁDOVÝ DORT
Ingredience:
Těsto:
120 g jablečného pyré
60 g mandlové mouky
50 g ovesné mouky
20 g kakaa
2 lžíce agávového sirupu
2 lžičky kypřícího prášku na pečení
3 vejce
3 kapky vanilkového extraktu
špetka soli
Krém:
60 g řeckého bílého jogurtu
70 g kvalitní čokolády
10 g kokosového oleje
10 g kakaa
Poleva:
50 g kvalitní čokoláda
10 g kokosového oleje
20 g řeckého bílého jogurtu
10 g kakaa
1 lžíce agávového sirupu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Nachystáme si dortovou formu a vyložíme si ji pečícím papírem. Nejprve si připravíme těsto. V míse si smícháme jablečné pyré, agávový sirup, vejce a vanilkový extrakt. Do druhé nasypeme protein, mandlovou mouku, ovesnou mouku, kakao, prášek na pečení a sůl. Sypké suroviny pomalu vmícháme do první mísy, podle konzistence přidáme vodu. Těsto důkladně vyšleháme do hladka, nalijeme jej do formy a dáme péct na 30-40 minut. V mezičase si připravíme čokoládový krém.
Nychystáme si vodní lázeň, nalámeme čokoládu na kousky a rozpustíme ji spolu s kokosovým olejem. Do rozpuštěné čokolády přimícháme jogurt, kakao a čokoládový koktejl.
Upečené vychladlé těsto rozřežeme v polovině. Mezi těsta dáme vrstvu krému, krémem namažeme taky vršek dortu a dáme ho odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme polevu.
Ve vodní lázni si opět rozehřejeme čokoládu s kokosovým olejem, do čokolády vmícháme jogurt, agávový sirup a kakao. Polevu pečlivě promícháme a nalijeme ji na vršek dortu. Dort necháme ztuhnout v lednici. Vršek dortu ozdobíme například rybízem a můžeme servírovat.