Den země ve Fit-day: Proč je výroba rostlinných proteinů šetrnější k přírodě
Dvaadvacátý duben se po celém světě připomíná jako Den Země a vybízí k diskuzi o ekologii a environmentálních tématech. Protože má stav životního prostředí přímý dopad na kvalitu našich životů a je třeba myslet i na budoucí generace, ochranu přírody bychom za žádných okolností neměli podceňovat. Existuje řada způsobů, jak životní prostředí méně zatěžovat a produkce čistě rostlinných produktů představuje jeden z nich.
Protože je pro nás ve Fit-day šetrnost a ohleduplnost nejen k planetě, ale i k lidskému zdraví na prvním místě, od samotného založení firmy byl cíl jasný – vydat se cestou rostlinných proteinů bez obsahu chemie v jakékoliv podobě, a nabídnout tak čistý a funkční produkt, který by lidem umožnil zdravě snídat, svačit nebo podporovat sportovní výkony.
Za svým rozhodnutím si i po několika uplynulých letech stále stojíme a věříme v budoucnost rostlinné výroby – pojďme si nyní říct proč.
3 důvody, proč je výroba rostlinných proteinů udržitelnější než výroba syrovátkových
Snížená spotřeba vody o desítky litrů na kilogram proteinu
I když je naše planeta z více než 2/3 tvořena vodou, čistá voda tvoří z tohoto objemu jen necelá 3 %. Jde nejen o vodu v řekách, jezerech a podzemí, ale i o led, sníh a permafrost. Z toho vyplývá, že ne ke všem zdrojům se vždy dostaneme a můžeme je plně využít – ve skutečnosti si musíme vystačit pouze s 1,2 % vody, která je pitná.
O část této vody se pochopitelně musíme mimo jiné dělit i se zvířaty, uvážlivé hospodaření s vodou je proto klíčové.
Jak dokládá studie pod hlavičkou nizozemské univerzity Twente, čísla hovoří jasně: pro produkci 1 gramu proteinu získaného z mléka je zapotřebí v průměru 31 litrů vody, zatímco u luštěnin jde o 19 litrů vody. Tím, že tedy namísto nejrozšířenější výchozí suroviny pro výrobu proteinových doplňků stravy – syrovátky – používáme hrachový protein, dokážeme výrazně zmenšit spotřebu vody, která se následně může využít pro jiné účely.
Úspora půdy a méně znečistění
Díky tomu, že pro výrobu našich výrobků využíváme pouze rostlinné zdroje, znatelně šetříme i zemědělskou půdu. Podle dostupných dat je dokonce více než 1/3 zemského nezaledněného povrchu určená k chovu hospodářských zvířat a pěstování jejich krmiva, což je až překvapivě velké číslo. Tato skutečnost navíc přispívá i k tomu, že se lidstvo v průběhu let potýká se ztrátou značného množství biotopů.
Chov hospodářských zvířat zároveň souvisí i s produkcí živočišného odpadu obsahujícího amoniak a řadu dalších nebezpečných látek, který se následně vstřebává do půdy a vodních zdrojů. Zvýšená koncentrace amoniaku může způsobovat záněty kůže, dýchacích cest, plic i očí.
Rostlinná výroba proto šetří nejen půdu ale zachovává i její kvalitu, jelikož rostliny zabírají méně místa a zároveň podléhají přirozenému rozkladu.
Lepší kvalita vzduchu
Chov hospodářských zvířat nese podíl zodpovědnosti i na současné prohlubující se klimatické krizi. Velkou mírou totiž přispívá k produkci nebezpečného skleníkového plynu metanu – když nebudeme brát v potaz metan, který se přirozeně uvolňuje v mokřadech, můžeme označit chov zvířat společně s fosilními palivy a odpady za hlavní původce. Zveřejněná data dokonce naznačují, že chov dobytka zodpovídá až za 30,5 % všech emisí metanu způsobených činností člověka.
Oproti tomu rostliny ve značné míře fungují jako přirozený filtr vzduchu, a to nejen, co se oxidu uhličitého týče, ale dokážou se vypořádat i s mikroskopickými částicemi nejrůznějších látek. Více rostlin tedy zjednodušeně znamená lepší kvalitu vzduchu pro všechny.
Dodají rostlinné proteiny tělu vše potřebné, nebo je třeba kompromis?
I když ekologické dopady poměrně jasně hovoří v prospěch rostlinných proteinových nápojů, řada sportovců si klade otázku, jestli jim hrachový, konopný nebo třeba sójový protein dodá veškeré potřebné živiny a pomůže s výkonem, budováním svalů i následnou regenerací stejným způsobem jako protein syrovátkový. Známou slabinou rostlinných proteinových doplňků stravy jsou totiž chybějící esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje ke svému správnému fungování, ale nedokáže si je samo vytvořit, a je tak odkázáno na jejich doplňování. Tento problém se ovšem dá efektivně vyřešit díky vyvážené kombinaci různých zdrojů proteinu.
Fit-day protein: 100% rostlinný, funkční, překvapivě jemný a skvěle stravitelný
V našich proteinových koktejlech konkrétně najdete hrachový a rýžový proteinový izolát v precizně zvoleném poměru pro vysoký podíl esenciálních aminokyselin i BCAA aminokyselin (cca 6,5 gramů ve sportovní řadě performance na porci). Hrachový izolát od evropského dodavatele který používáme, navíc prochází speciální procesem úpravy označovaným jako mikronizace – díky tomu se od konkurence odlišuje jemnější texturou, lepší stravitelností i vylepšenou mírou vstřebatelnosti. S každou porcí nápoje můžete doplnit 28–33 gramů kvalitních rostlinných bílkovin, prostých všech alergenů včetně lepku, laktózy a sóji, ale i zmíněných umělých aditiv.
Tělo tedy v žádném ohledu strádat nebude a vy můžete udělat něco jak pro své zdraví, tak pro planetu. Zdánlivě malé změny mívají velký dopad. Budeme rádi, když se k nám přidáte.