Dobré jídlo, které zahřeje. Vyzrajte na studené zimní měsíce
Každý z nás se už určitě setkal se situací, kdy se navzdory huňatému svetru, horkému topení nebo měkké dece nemohl zahřát. Řešení je přitom blízko, přesněji ve vaší kuchyni. Správně zvolené a připravené potraviny dokážou zvýšit tělesnou teplotu, dodat energii a zasytit, stejně jako vyvolat spokojený pocit.
Proč jsou některé potraviny vhodnější pro zimu než jiné
Každá potravina má na tělo určitý vliv: některé ochlazují, jiné jsou neutrální, zatímco další organismus prohřívají – a právě ty by měly tvořit základ jídelníčku pro zimní měsíce. Obecně jde o potraviny s vysokým obsahem bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů, které tělo déle tráví, což vede k přirozenému zvýšení vnitřní teploty.
Důležité jsou i antimikrobiální vlastnosti některých potravin, které chrání před nachlazením a infekcemi nebo jejich schopnost zvýšit aktivitu trávicích enzymů pro zajištění úplné asimilace živin. Myslet je třeba i na dostatečný přísun vitamínů a minerálů, z toho hlavně vitamíny A, E, C, D, zinek, železo a vápník.
Nejlepší potraviny do mínusových teplot
Nevařená strava by se měla konzumovat jen výjimečně, vhodné jsou polévky, vývary, kaše a zeleninové i luštěninové pokrmy doplněné o pikantní koření, které prokrvují tělo. Omezte mléčné výrobky, exotické ovoce a chlazené nápoje.
- tepelně upravená kořenová zelenina: brambory, batáty, mrkev, řepa, celer, pastinák, tuřín
- luštěniny a listová zelenina
- ovesné vločky a kaše
- koření: kurkuma, pepř, chilli, skořice, badyán, hřebíček, hořčice, kmín + čerstvý česnek, křen, zázvor, cibule
- ovoce: hrušky, jablka, banány
- sušené ovoce: datle, meruňky, brusinky, vhodné je i kompotované
- jáhly, pohanka, quinoa, bulgur, rýže, sója
- celozrnné potraviny
- ořechy a semínka: vlašské ořechy, mandle, kešu, slunečnicová semínka, mák
- vejce
- máslo, ghí a ostatní tuky
- ryby, libové maso
- sýry: plísňové, kozí a ovčí
- kakao a kakaové produkty včetně hořké čokolády
- med
- (svařené) červené víno, čaje (např. zázvorový s medem a citrónem)
Zimní jídelníček v průběhu dne: Co si dát na snídani, oběd a večeři
Snídaně
Skvělý způsob, jak začít den, je s miskou ovesné (nebo jáhlové, rýžové či pohankové) kaše, která spolehlivě zasytí díky vysokému podílu vlákniny, a zároveň dodá energii postupně v průběhu celého dopoledne. Pro ještě větší dávku živin a pozitivních účinků můžete kaši dozdobit ovocem, ořechy a medem.
Vychutnat si můžete i banánový chlebíček, lívance nebo mugcake doplněné třeba o protein – jednoduše horká snídaně plná komplexních sacharidů. Pokud ale po ránu nemáte chuť na sladké, dobře poslouží i vajíčka, například taková omeleta se špenátem, který je dobrým zdrojem zinku. Zároveň platí, že zimní snídaně může obsahovat víc kalorií než obvykle.
Oběd
K obědu je vynikající volbou polévka, a to v jakékoliv podobě – ať už silné vývary s nudlemi, luštěninové nebo krémové zeleninové polévky, ideálně ale bez smetany. Zahřeje vás i kari z dýně a tofu, fazolové chilli nebo zapečené batáty.
Večeře
Tipem, který nezklame může být teplý salát z quinoy s praženými piniovými oříšky, dušená zelenina s rybou, různé nákypy, rizota a eintopfy – vaření v jednom hrnci se na zimu obzvlášť doporučuje. Jednotlivé pokrmy oživí a nutričně obohatí i kvašená zelenina a bylinky, ty podpoří trávení.
Svačina
Na svačinu doporučujeme hrst sušeného ovoce a ořechů, chia pudink nebo brownies z kvalitního kakaa a sušenými datlemi nebo medem místo cukru.
Dalších 7 tipů, které můžou pomoct v boji s chladem
- Nezapomínejte na trochu pohybu. Nemusíte přitom hned vyrazit na běžky, svižná procházka bude stačit.
- Vyzkoušejte pravidelné saunování.
- Hlídejte si dostatek železa. Věděli jste, že nedostatek železa může být důvodem, proč máte neustále studené ruce a nohy? Nedostatek železa totiž způsobuje anémii a brání správnému zásobování těla kyslíkem. V jídelníčku proto nesmí chybět potraviny bohaté na železo.
- Myslete na pitný režim. Když je tělo dehydratované, nedokáže správně regulovat vnitřní teplotu.
- Alkohol si dopřávejte jen minimálně. I když po skleničce často pociťuje teplo, alkohol vaše tělo reálně nezahřeje. Teplo, které se dostaví, je způsobeno rozšířením cév pod kůží, kdy se krev dostává na povrch kůže – proto člověk při konzumaci alkoholu často zčervená. Krev na povrchu zároveň znamená, že se tělo nemůže skutečně zahřát a naopak snižuje teplotu tělesného jádra. Jde tedy jen o chvilkový pocit a spíše iluzi.
- Kofein dokáže divy. Podporuje totiž proces termogeneze (stejně jako řada jiných potravin ze seznamu), tedy prokrvení a prohřátí podkožních vrstev. Kávu proto v zimě vynechávat nemusíte.
- Vrstvěte oblečení. Strategické vrstvy oblečení (např. termotričko) vám pomůžou udržet tělesné teplo. Hlavním cílem je snížit množství kůže, která je vystavena povětrnostním vlivům. Těsnější kousky mějte blíže k tělu a poté vrstvěte ty volnější a snadno sundatelné.