Domácí jogurtový dezert
DOMÁCÍ JOGURTOVÝ DEZERT
Ingredience:
200g celozrných sušenek
30g švestek
40g třešní
3 lžičky Fit-day chia semínka
1l polotučného mléka
4 lžíce jogurtu s živou kulturou
1 lžíce medu
Postup:
Nejprve si připravíme domácí jogurt. Mléko pomalu přivedeme k varu a po 5 minutách vypneme ohřev. Připravíme si mísu s ledem a vložíme do ní hrnec s mlékem. Mléko necháme vychladnout na 40°C. Teplota nesmí být nižší než 40°C, nenamnožili by se potřebné laktobacily.Připravíme si uzavíratelné sklenice na jogurt, musí být čisté a teplé. Je dobré je důkladně sterilizovat a před plněním jogurtem ohřát. Na dno každé sklenice dáme 2 lžíce jogurtu, dolijeme kouskem mléka a důkladně promícháme. Sklenici zalijeme po vršek mlékem a znovu promícháme.
Sklenice necháme na teplém místě cca 6h. Teplota ani poloha sklenic by se neměla měnit.Po uplynutí 6 hodin by se měl jogurt začít chladit a uchovávat v lednici. Nachystáme si sklenice, do kterých budeme připravovat dezert. Sušenky si nadrtíme a natlačíme je na dno sklenic. V míse si smícháme jogurt spolu s banánovým koktejlem a rozdělíme jej do sklenic. Na vršek jogurtu přidáme nakrájené ovoce, chia semínka a med. Můžeme servírovat ozdobené lístky máty.