Křehký dýňový koláč s tvarohem
Dýně je bezesporu nutričně velice zajímavou potravinou. Pyšní se řadou zdravotních výhod, ať už mluvíme o dýni muškátové, máslové nebo o dýni hokkaidó. Pokud vám jedna taková dýně dřímá v záhonu nebo v kredenci, protože jste ji před nedávnem koupili v supermarketu za výhodnou cenu, co si z ní připravit vynikající dýňový koláč? Bude nejen skvěle chutnat, ale také přidá tělu látky, které ke svému správnému a bezproblémovému fungování potřebuje.
Dýně pro zdraví
Dýně je kupříkladu obrovským zdrojem vitaminu A. Mezi její zdravotní benefity patří um snížit riziko rakoviny plic nebo riziko rakoviny prostaty. Podporuje zdraví srdce, plic i ledvin a ničí zárodky bakterií. Dýně se prakticky stará o to, aby reprodukční systém fungoval tak, jak má.
K dalším zdravotním benefitům oranžové plodiny patří i fakt, že zabraňuje infekcím nebo posiluje střevní výstelky. Pomáhá i oční sítnici - absorbuje světlo a pomáhá tak udržovat ostrý zrak i za zhoršených světelných podmínek.
Jelikož dýně umí také zvýšit imunitu, nabízí se otázka, co si z ní připravit? Kromě klasické polévky stojí za vyzkoušení zmiňovaný dýňový koláč.
Recept na dýňový koláč s tvarohem
Těsto:
140 g celozrnné hladké mouky
citronová kůra
45 g Fit-day Protein premium natural
50 ml kokosového oleje
špetka soli
2 lžíce agávového sirupu
60 ml vody
Náplň:
1 menší hokkaidó dýně
2 vejce
250 g nízkotučného tvarohu
2 lžíce javorového sirupu
1 nastrouhaný muškátový oříšek
špetka skořice
šťáva z 1/2 citronu
Postup:
Rychlý dýňový koláč není nijak náročný na přípravu. Nejdříve je nutné rozporcovat dýni, oloupat ji a odstranit veškerá semínka. Takto připravenou dýni si poté uvařte v menším množství vody. Zhruba po dvaceti minutách by měla být dýně připravena k rozmačkání, případně rozmixování.
Po vychladnutí k dýni přidejte tvaroh, javorový sirup a další ingredience určené na náplň.
Těsto si připravte tak, že smícháte sypké ingredience, ke kterým pak postupně budete přimíchávat mokré ingredience. Vypracované těsto následně rozdělte na třetiny - dvě třetiny vtlačte do formy, na těsto pak dejte náplň a překryjte zbylou třetinou těsta, která je vyválená na tenký plát.
Dýňový koláč pečeme zhruba 30-40 minut na 170°C, dokud těsto nezezlátne.