Fitness vánoční štola se sušeným ovocem a ořechy
Voňavá vánoční štola plná sušeného ovoce, ořechů a skořice provoní celou kuchyni, a zaručeně navodí tu správnou vánoční atmosféru. Oblíbené pečivo, které má svým tvarem připomínat malého Ježíška zavinutého v plenkách, se v době Vánoc připravuje už po řadu staletí a svůj původ má v saských Drážďanech. Právě zde se o druhé adventní neděli každoročně konají Slavnosti drážďanské štoly.
Díky našemu snadnému receptu si nyní můžete tradiční pečivo připravit i vy, navíc ve zdravější nízkokalorické verzi bez cukru v základu a klasické mouky, a pochutnáte si tak bez výčitek. Vánoční štola se skvěle hodí na sváteční snídani či jako sladká dobrota během dne. Mějte ale napaměti, že se štola nemá rozkrojit dříve než o Štědrém večeru po půlnoční mši, chcete-li se v nadcházejícím roce vyhnout nemoci a neštěstí.
Recept na vánoční štolu
Ingredience:
300 g hladké špaldové mouky
1 balíček sušeného droždí
60 g Fit-day protein premium natural
150 g bílého jogurtu
200 g ořechového másla
20 g kokosového oleje
2 žloutky + 1 žloutek na potření
2 lžičky mleté skořice
špetka soli
100 g rozinek a sušeného ovoce
50 g ořechů
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. V míse vyšleháme dva žloutky a přidáme je do směsi špaldové mouky, droždí, skořice, proteinu a soli. Vypracujeme tvárnou směs a přidáme změklé ořechové máslo, kokosový olej a bílý jogurt. Hněteme, dokud nevznikne měkké těsto, které necháme kynout v lehce naolejované míse na teplém a vlhkém místě pod dobu cca 20-30 minut.
Po vykynutí zapracujeme do těsta rozinky, sušené ovoce a ořechy. Hotové těsto vlijeme do olejem vymazané formy a necháme dalších 30 minut kynout. Následně těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na cca 40 minut. Kontrolujeme špejlí.
Před servírováním necháme moučník vychladnout a můžeme dle chuti lehce poprášit moučkovým cukrem.