Guarová guma - Pomocník v bezlepkové kuchyni
GUAROVÁ GUMA - POMOCNÍK V BEZLEPKOVÉ KUCHYNI
Guarová guma je bezlepková látka, které v potravinářství slouží především jako zahušťovadlo a stabilizátor. Pokud se používá při pečení, je bezlepkové těsto vláčnější a tolik se nerozpadá. Dávkovat se ale musí přiměřeně, jinak je výsledné pečivo gumové.
Guarový prášek vzniká jako mouka ze semen luštěniny pěstované v Indii, Pákistánu a USA, je tedy rostlinného původu. Jako přírodní vláknina rozpustná ve vodě umožňuje dosáhnout dobré viskozity a udržuje potřebnou konzistenci potravin založených na vodní či olejovo-vodní bázi. Guarovou gumou se tak zahušťují jogurty, pudinky, polévky, majonézy, omáčky, a také různé mražené krémy a zmrzliny, jejichž textura je díky guaru více odolná teplotním šokům.
Při bezlepkovém pečení guarová guma nahrazuje některé vlastnosti lepku, a také prodlužuje životnost bezlepkového pečiva. Při domácím pečení se dávkuje podle doporučení výrobce, přibližně 1 kávová lžička na půl kila těsta.
Nežádoucí účinky guaru při běžném dávkování nejsou známy, u citlivých jedinců se ale mohou vyskytnout alergické reakce. Protože je guar vláknina, příliš velká konzumace by vedla kvůli vázání vody ke střevním problémům. Na obalech potravin jej naleznete pod kódem E412.
_______________________
Blog a recepty
SMOOTHIE - KOKTEJL PLNÝ SACHARIDŮ, BÍLKOVIN I TUKŮ V současné době velmi populární forma zdravé výž...
KRABIČKOVÁ DIETA Je jednou z mnoha druhů redukčních diet. Záměrem je vás naučit zdravému stravo...
DUKANOVA DIETA Revoluční Dukanova dieta je dílem francouzského lékaře Pierra Dukan. Vyvíjela se pře...
HUBNUTÍ - TAK JAK TO VLASTNĚ JE? Naučte se zhubnout a štíhlým už zůstat. To dosáhnete, když bude...
DIETA OBECNĚ A JEDNODUŠE Není jednoduché se v záplavě informací o různých dietách a způsobech sn...
SNÍDANĚ JAKO ZÁKLAD Proč Snídaně? Neboť milujeme rána. Ty chvíle, dokud se svět kolem probouzí a...
Produkty z kategorie protein vhodné i na dukanovu dietu