Hrozno a hroznová šťáva
HROZNO A HROZNOVÁ ŠŤÁVA
Je chutné, šťavnaté, byť trošku kaloričtější, ale plné antioxidantů. Jaké jsou další zdravotní přínosy hroznů? Ví se, že pomáhá při zácpě, nechutenství, únavě, poruchách ledvin, makulární degeneraci a prevenci šedého zákalu.
Hrozny patří mezi nejlahodnější ovoce, je bohatým zdrojem vitamínů A, C, B6 a kyseliny listové. Obsahuje základní minerály, jako je draslík, vápník, železo, fosfor, hořčík a selen. Hrozny obsahuje flavonoidy, které jsou velmi účinné antioxidanty, mohou snížit škody způsobené volnými radikály a stárnutím buněk.
Zralá hroznová šťáva je důležitý domácí lék na léčbu migrény. Je třeba ji vypít brzy ráno, bez míchání s vodou. Hrozny je velmi účinné při překonávání zácpy. Jsou považovány za projímadlo, protože obsahuje organické kyseliny, cukr a celulózu.
Hrozno je výborné i při trávicích potížích a podráždění žaludku. Je také upřednostňováno, protože představuje lehké jídlo. Hroznová šťáva nám doplňuje železo, a tím zabraňuje únavě. Antioxidanty přítomné v hroznech také poskytují potřebnou vzpruhu pro imunitní systém.
Hroznové víno je výborné na vylučování kyseliny močové z ledvin, protože má alkalizující a močopudný účinek. Pravidelná konzumace hroznového vína je prospěšná zejména pro lidi trpící dnou, obezitou a ty, kteří jedí nadmíru masných výrobků.
HROZNOVÁ SEMÍNKA SVĚDČÍ POKOŽCE
Ze semen hroznového vína se lisuje kvalitní olej, který se používá hlavně v kosmetice. Pomáhá uchovat a zesilovat kolagen v kůži, takže upravuje elasticitu pokožky. Lehce se vstřebává, zjemňuje pokožku. Obvykle je určen pro normální až mastnou pleť.
Jezme ho co nejvíce a co nejčastěji. Čerstvost rozhoduje. Čerstvost hroznů se posuzuje podle stopky. Dobře a správně jej skladujte. Nejlépe v chladničce na spodních regálech. Snažte se kupovat čerstvé a zdravé hrozny. Přezrálé a poškozené hrozny se rychle kazí. Nejlepší hrozny je to, které si můžeme přímo odtrhnout ve vinohradu. Takové hrozny nemají konkurenci!
SMOOTHIE hrozno-banán můžete zakoupit v našem e-shopu.