Jak připravit svůj jídelníček na podzim
Co si představit pod pojmem ideální podzimní jídelníček? Měl by zahřát a zlepšit náladu, i když je venku zima a vítr, ale především dodat tělu potřebné živiny včetně vitamínů, minerálů a antioxidantů. Na podzim příroda přechází do útlumu, stejně tak i lidské tělo zklidňuje rytmus, shromažďuje zásoby a připravuje se na zimu. Přečtěte si, jak se změnám nejlépe přizpůsobit a jak podpořit své zdraví i na podzim.
Podzimní počasí může přinést řadu zdravotních problémů
Větrné podzimní počasí může způsobovat sucho v krku, suchý kašel a nos, popraskané rty, svědivost, drsnou kůži i padání vlasů. Sucho často kromě plic ovlivňuje také párový orgán tlusté střevo, poměrně časté jsou proto i trávicí potíže, např. zácpa. Setkat se ale můžeme i s bolestmi kloubů a kostí.
Zdraví přitom neohrožují pouze fyzické problémy, pro podzim je typická i melancholie, úzkosti a špatná nálada, často vyvolaná nedostatkem slunečního záření a deficitem vitamínu D. Vyhněte se těmto nástrahám se správně zvolenými pokrmy.
Co jíst na podzim? Zkuste dlouze vařená a nasládlá jídla
Stravování podle ročních období je důležité pro podporu zdraví i vitální energie a podzimní jídelníček není žádnou výjimkou. Jak už jsme zmínili výše, jde o období sucha – proto je nutné pro regeneraci plic a tlustého střeva předcházet jejich vysušování. Vhodná je tedy především zvlhčující a vyživující strava, která podporuje tvorbu tělních tekutin, a energeticky bohatší potraviny.
Ideální je připravovat pokrmy dlouhým vařením a konzumovat nasládlá a sladkokyselá jídla, protože pomáhají zadržovat a uchovávat tekutiny. Pokud nemáte tělo zahleněné, proti vysušení plic chrání konzumace hub, ořechů, semínek, vajec nebo medu. Využijte také sezónní ovoce a zeleninu, které je lepší tepelně upravit. Čím víc tepla tělo přijme, tím lépe pro zažívání. Naopak vynechejte mléčné výrobky a citrusové plody, protože tělo ochlazují a to pak snáz nastydne.
Aby tělo stihlo nabytou energii z jídla uložit, je rovněž vhodné chodit dříve spát.
Nejlepší ingredience a suroviny do podzimního jídelníčku: Zázvor, česnek, med, zelí, ale i luštěniny, hrušky a jablka
Během podzimu a zimy je obzvlášť důležité vybírat si suroviny s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a antioxidantů pro posílení zdraví a imunity. Tu podpoří také zmiňovaný delší čas vaření a vydatnější přísady, zatímco polévky, dušené maso a různé eintopfy (např. rýže nebo nudle s pečenou zeleninou) zase zajistí lepší trávení.
Mezi suroviny, které byste měli denně konzumovat, patří:
- zázvor, česnek, cibule, křen
- med
- jáhly, rýže, pohanka, oves
- luštěniny ochucené kysaným zelím, nakládanou kvašenou zeleninou, pórkem, květákem nebo kapustou
- dýně, červená řepa, zelí, patizon, bílá ředkev, ředkev setá, pažitka
- batáty, brambory
- hrušky, jablka, hroznové víno
- mořské řasy jako spirulina a chlorella
- z masa krůta, králík, husa
S dostatečným příjmem často zmiňovaného vitamínu C vám může pomoct i naše řada přírodních proteinových smoothie s vysokým podílem sušeného ovoce a zeleniny a denní doporučenou dávkou vitamínu C v každé porci. Ten navíc získáme extrakcí z plodů tropické třešně aceroly, je tedy plně přírodní a pro tělo lépe vstřebatelný.
Nebojte se v kuchyni použít výrazné koření
K podzimnímu vaření využijte i pikantní koření jako je cayenský pepř, černý pepř, chilli, kari, kurkuma, zázvor, křen, nové koření a anýz. To rozproudí energii v organismu a navíc je plné látek pro podporu imunity.
Z bylinek je vhodná bazalka, saturejka, estragon nebo majoránka, sáhnout můžete i po oreganu, tymiánu, rozmarýnu, mátě a šalvěji.
Pokrmy se dají dochutit také kardamomem, skořicí, muškátovým oříškem, koriandrem a kmínem. Hodí se i aromatický bobkový list, hřebíček, hořčice, lékořice, či kopr.
TIP: Na podzim vás skvěle zahřeje i oblíbený nápoj známý jako zlaté mléko neboli kurkuma latte z mléka, medu, kurkumy, skořice a zázvoru. Recept najdete zde.
Podzimní detox připraví organismus na zimu
S přípravou na náročné zimní měsíce doprovázené teplotami pod nulou, tmavými dny i nedostatkem pohybu může pomoct komplexní detoxikační kúra, která zároveň funguje i jako prevence podzimní únavy. Zbaví tělo nahromaděných škodlivin, obnoví správné fungování organismu včetně zažívání a dodá energii.
Pokud nevíte, jak s detoxem začít, přinášíme tip v podobě Jitčina detoxu, programu na 21 dní. Příručka vás seznámí s podstatou očistné kúry, zasvětí do fungování organismu a představí speciální jídelníček i s recepty. Součástí jsou i vybrané produkty.
Tipy na podzimní recepty, které zahřejí a zasytí
Pečená zelenina s bylinkami
Kouzlo tohoto jednoduchého receptu spočívá v tom, že ho můžete neustále obměňovat – s ohledem na své chuťové preference i úrodou.
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 200 °C a vybereme zeleninu, kterou budeme péct, např. batáty, brambory, mrkev, dýni, celer, pastinák, cibuli nebo třeba červenou řepu. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky a rozložíme ji na pečicím papírem vyložený plech nebo dáme do remosky.
Zeleninu pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dochutíme oblíbenými bylinkami, např. bazalkou, tymiánem, oreganem, česnekem a pečeme 20–30 minut dokud zelenina nezměkne. Můžeme podávat posypané sýrem nebo si připravit zálivku z medu, jablečného octa, oleje a hrubozrnné hořčice.
TIP: Zeleninu můžete i zlehka zkaramelizovat – stačí ji před pečením poprášit třtinovým cukrem.
Krémová dýňová polévka se zázvorem a proteinem
Co budete potřebovat?
Na polévku (3–4 porce):
500 g dýně hokkaido
45 g Fit-day protein premium natural
600 ml zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
cibule
kousek čerstvého zázvoru
mrkev
olivový olej
sůl, pepř
Na dozdobení:
pražená slunečnicová semínka, kysaná smetana/krémové balsamico
Postup:
Dýni omyjeme, zbavíme semínek (ty si necháme stranou a v mezičase zlehka opražíme na pánvi) a nakrájíme na kostky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, osmažíme nakrájenou cibuli, utřený česnek a osolíme, opepříme. Přidáme dýni, nakrájenou mrkev, nastrouhaný zázvor a orestujeme do poloměkka. Směs přesuneme do hrnce, přelejeme vývarem a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme protein a ručním mixérem rozmixujeme dohladka. Hotovou polévku nalejeme do talířů a můžeme dozdobit praženými semínky slunečnice a lžičkou kysané smetany, nebo krémovým balsamicem.
Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty