Jaké druhy ořechů známe a které konzumovat?
Ořechy mají své nenahraditelné místo ve zdravém a vyváženém jídelníčku, a to zejména pro nespočet pozitivních vlivů na lidský organismus, kterými oplývají. Jak dobře se však v jednotlivých druzích vyznáte a víte, jaký specifický přínos vám mohou poskytnout?
Vlašské ořechy
Jádra plodů ořešáku královského, pozitivně působí na nerovou soustavu, tudíž nás zklidňují, dálé také podporují psychiku, jsou protizánětlivé a mají kladný vliv na krvetvorbu. To jsou jen některé z mnoha zdravotních benefitů, kterými se vlašské ořechy mohou pyšnit.
Zapotřebí si je však dát pozor na konzumované množství. Je zapotřebí uvědomit si, že i když ořechy obsahují zdravé tuky, stále se jedná o formu tuků obsahujících zhruba dvojnásobný počet kalorií než sacharidy či bílkoviny.
Kokosový ořech
Všemi oblíbený kokosový ořech ve své podstatě není ořechem, ve skutečnosti jde o největší semínko na světe.
Nezralé plody obsahují kokosovou vodu, bohatou na řadu vitamínů, minerálů i bílkoviny. Kokosová voda přitom nemá nic společného s kokosovým mlékem, jak se mnozí mylně domnívají. Kokosový ořech posiluje funkci mozku, pomáhá při trávení i střevních problémech a má pozitivní vliv také na močové cesty. Jeho konzumace je doporučována pro diabetiky či sportovce, zejména pro nízký obsah kalorií.
Lískový ořech
Lískové ořechy jsou výjimečné svou rychlou stravitelností v porovnání s jinými ořechovými plody. Jako všechny pak obsahují z přibližně 70 % zdravé tuky, bílkoviny a malý poměr sacharidů. Rovněž jsou bohaté na vitamíny E, B a C a vlákninu. Listy lískových ořechů pomáhají při hemeroidech a křečových žílách.
Kešu
Kešu představují jedny z vůbec nejvyhledávanějších ořechů, a to zejména pro svou specifickou chuť danou tropickým podnebím.
Obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin a mají také nejvíce hořčíku ze všech druhů ořechů. Kešu má také blahodárný vliv na pokožku díky vysokému obsahu karotenoidů, pomáhá při záchvatech nervozity, depresích a při podrážděnosti.
Vybrat si dnes můžeme z několika variant, kešu jsou dostání jak v naturalní, tak i v pražené nebo solené podobě.
Pekanové ořechy
Pekanové ořechy se vzhledově značně podobají vlašským ořechům, jejich chuť je ovšem sladší a jemnější.
Co se týče obsahu vitamínů, jsou na tom oba druhy ořechů podobně. Pekanová jádra mohou sloužit jako prevence proti rakovině, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě, rovněž jsou vhodná při nachlazení nebo chřipce.
Mandle
Mandle jsou pro své nutričním hodnoty oblíbené zejména mezi sportovci. Jádra rovněž obsahují poměrně velké množství bílkovin a zdravých tuků, což je také důvod, proč je sportovci do své stravy hojně zařazují i v období diet. Mandle dodává pevnost svalům, pomáhá překonávat stresové situace, únavu nebo depresi. Působí jako prevence pro zachování správného fungování cév a srdce.
Hojně rozšířené je také mandlové mléko, rovněž oblíbené mezi sportovně založenými jedinci. Nejen mandle, ale i ostatní ořechy, se také užívají jako přísada do kvalitních sýrů. Využití ořechů je v tomto směru zkrátka neomezené.
Pistácie
Pistácie jsou populární pro svůj nízký počet kalorií ve srovnání s ostatními ořechovými jádry. Pyšnit se rovněž mohou solidním množstvím antioxidantů, vlákniny, vitamínů i minerálů. Pistácie mají obecně pozitivní dopad na naše zdraví, jejich konzumací lze předejít infarktu, přispívají i k udržení dobré nálady a pomáhají zvládat stres.
Pokud si potrpíte na prémiovou kvalitu stejně jako my, určitě si vyberete z naší široké nabídky přírodních BIO ořechů bez aditiv na Fit-day. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, antioxidanty i zdravé tuky a spolehlivě doplní energii a zasytí.