Kakaové boby - lék na špatnou náladu
KAKAOVÉ BOBY - LÉK NA ŠPATNOU NÁLADU
Kakaové boby, které jsou nepražené jsou nabité antioxidanty, vitaminy a minerály. Představují výborný prostředek, jak dodat tělu energii, dobrou náladu, jasnou mysl a podpořit zdravý životní styl. S plnou chutí a bohatým aroma jsou ideální ke svačinám nebo do koktejlů, dezertů a čokoládových snacků.
KAKAO A JEHO LÉČIVÉ ÚČINKY
Kakao má v sobě hodně cenných látek, které pomáhají proti únavě, při zvýšené horečce, vychudnutosti, angíně, srdečních problémech, anémii, problémy se střevy a ledvinami či dýchacími problémy. Také kakao pomáhá zabránit oxidace LDL cholesterolu, tj. špatného cholesterolu volnými radikály. Má protizánětlivý účinek.
Obsahuje theobromin, který působí povzbudivě, fenyletylamin – pomáhá při depresích, a tryptofan jinak nazývaný hormon dobré nálady.
Nepražené kakaové boby taktéž obsahují vysoké množství theobrominu a v menším množství i kofein. Theobromin posiluje nervový systém, uvolňuje svaly a rozšiřuje cévy. Přispívá tak lepšímu průtoku krve a dodávání potřebných živin do orgánů. Dále obsahují i aminokyseliny a hormonální látky, které jsou v našem těle přirozeně obsaženy, a jejich dostatečná hladina zvyšuje naši energii, dobrou náladu a dokonce i libido. Dále obsažené železo podporuje tvorbu červených krvinek a působí taktéž proti únavě. Omega-6 mastné kyseliny redukují hladinu cholesterolu v krvi a posilují srdeční soustavu. Navíc obsahují i chrom a zinek, prvky, které přirozeně snižují chuť na sladké, a napomáhají tak hubnutí.
KVALITNÍ A DOBŘE USKLADNĚNÉ KAKAO
Kvalitní kakao může mít různé odstíny. Od hnědé, ale setkáme se i s odstínem červené s hořkou chutí. Vůně dobrého kakaa je silně aromatická a naopak špatné uskladněné kakao je bez aroma.
Kakao je proto třeba mít na suchém místě se stálou teplotou, protože rychle absorbuje vlhkost. Kakao rychle nasává okolní pachy, proto jej při jeho otevření musíme skladovat v neprodyšně uzavíratelné nádobě.
DÁVKOVÁNÍ KAKAOVÝCH BOBŮ
V případě kakaových bobů se málokdy uvádí denní doporučená dávka. Většinou dostanete jen obecnou radu, že byste je měli konzumovat podle potřeby. Za rozumné a pravidelně užívané denní množství můžeme považovat přibližně 15-30g.
VYUŽITÍ KAKAOVÝCH BOBŮ
Možnosti máte skutečně velmi mnoho. Mohou se konzumovat samostatně, použít na ozdobu dezertů, přidat do jogurtů nebo kaší, použít na přípravu nápojů, případně jako součást exotičtějších receptů (do salátů, k masitým a rybím pokrmům, atd.). Pokud se použijí například spolu s vanilkou nebo skořicí, vznikne z toho fantastická chuť.
Nebo je můžete rozsekat v mixéru a použít pro přípravu zdravých kuliček, do kterých přidáte ještě určité ořechy, ovoce, kokos a trochu medu. Podobných kombinaci je mnoho a snadno si tak vytvoříte zdravou sladkost, která neobsahuje žádný ztužený tuk a chemické látky.
Pokud jste po přečtení článku dostali chuť kakaové boby vyzkoušet, můžeme vám nabídnout boby ručně přebírané a v bio kvalitě, najdete v našem e-shopu v sekci potraviny.