Kokosový ořech najde využití i v dietě
Kokosový ořech najde využití i v dietě
je ořech, který má bílou dužinu s kokosovým mlékem a tvrdou skořápku. Kokosový ořech roste na palmách převážně v tropickém pásu na vrcholu palmy. Výška palem se pohybuje i okolo 30metrů. Z kůry stromu se vyrábí kokosové vlákno, kokos obsahuje také kokosovou vodu a lisování vzniká kokosový olej.
Kokosový ořech je jedno z nějvětších semen na světě.
Kokosový ořech můžeme otevřít několika způsoby. Praštit s kokosem o tvrdý předmět nebo můžete odřezat špičku a tlouct kladivek dokud nepukne.
Bílá dužina kokosového ořechu je složena z 60% tuku, 20% glycidů a 8% bílkovin, zbylá procenta tvoří voda. Kokos obsahuje velké množství vápníků a vlákniny. Dále kokos obsahuje draslík, horčík a vitamín B, C.
Je velice zajímavé že, kokosový ořech obsahuje více horčíku než živočišné potraviny jako např. vejce, mléko nebo maso. V telě se horčík nachazí v kostech s svalech. Nedosatek horčku může způsobovat nepříjemné křeče a únavu.
Kokos si můžete dopřávat i v dietním období, zdravé tuky jsou totiž velice důležité. Ovšem znovu opakuji, je třeba dát velký pozor na množství. Z minulosti už víme, že 1g tuku má cca 9 kcal což je přibližne 2x tolik co bílkovina nebo sacharid.
Kokos má obrovské využití a přidává se skoro do všeho, do smoothie, různého cukroví, kaší. Kokos může být strouhaný jak ho většinou známe, celý nebo nakrájen na plátky. Druhů a možností je opravdu velké množství.