Křehký třešňový koláč s mandlemi
Třešňová sezóna vrcholí, tak proč ji nevyužít naplno! Máme pro vás veganský recept na lahodný koláč inspirovaný francouzskou galetkou s překládanými okraji. Základem je dokonale křehké těsto, v našem případě vylepšené o karamelový proteinový prášek, naplněné třešněmi a bohatě posypané plátky mandlí. Pro ještě větší chuťový zážitek doporučujeme koláč doplnit o kopeček poctivé vanilkové zmrzliny, s kterou si ostatní ingredience perfektně rozumí.
Co budeme na recept potřebovat?
Na těsto:
80 ml ořechového mléka podle vlastní preference
1 1/2 lžičky jablečného octa
165 g hladké mouky
45 g Fit-day protein premium karamel
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička soli
110 g tuhého kokosového oleje
Na náplň:
500 g čerstvých vypeckovaných třešní
90 g třtinového cukru
3 lžíce kukuřičného škrobu
kůra z 1 citronu
2 lžičky čerstvé citronové šťávy
špetka soli
Na posypání:
60 g na plátky nakrájených mandlí, blanšírovaných
Postup:
Nejprve se pustíme do přípravy těsta. Ořechové mléko rozšleháme s octem a necháme 5 minut stranou. Do mísy kuchyňského robota přidáme veškeré suché ingredience – mouku, protein, cukr i sůl a necháme krátce promísit. Následně přidáme tuhý kokosový olej a postupně přiléváme mléko s octem, dokud nevznikne sypké těsto. Těsto zkusíme nabrat do hrsti a zmáčknout. Pokud nedrží pohromadě, přidáme lžičku vody.
Těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a s pomocí stěrky těsto několikrát přeložíme přes sebe, dokud se nezačne spojovat. Z těsta vytvarujeme hladký disk, přikryjeme mísou a necháme 20 minut odpočívat.
Mezitím připravíme třešňovou náplň, kdy ve velké míse důkladně smícháme veškeré ingredience. Nezapomeňte na to, že třešně musí být vypeckované. Plech vyložíme pečicím papírem a na pomoučněné pracovní ploše vyválíme těsto tak, aby vytvořilo kruh o průměru asi 35–40 cm. Těsto pomocí válečku přeneseme na plech, přičemž nevadí, jestli jeho okraje přesahují – budou se překládat.
Lžící navrstvíme na těsto třešně a necháváme 5–7 centimetrové prázdné okraje, které přes sebe překládáme směrem dovnitř. Takto připravený koláč překryjeme fólií a necháváme odpočívat v lednici 20–60 minut. V mezičase dáme nahřát troubu na 190 °C. Koláč před pečením potřeme mlékem a posypeme plátky mandlí. Pokud chceme, můžeme ještě zlehka pocukrovat. Pečeme 40–45 minut, dokud koláče nezezlátne.
Před podáváním necháme 10 minut ztuhnout. Můžeme doplnit o veganskou vanilkovou zmrzlinu.
Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.