Křupavá proteinová pizza, která bude chutnat každému
Zapomeňte na pizzu v mrazáku, zavažte si zástěru a dopřejte si místo ní opravdový chuťový zážitek, navíc s pořádnou porcí proteinu – protože kdo tvrdí, že pizza musí být nutně nezdravá? Recept na kynuté těsto je opravdu jednoduchý a zároveň se postará o krásně nadýchaný výsledek s křupavými okraji. I když je jen na vás, čím si pizzu vylepšíte, my fandíme čistě veganské verzi se spoustu zeleniny. Možná vás překvapí, jak moc dobře na pizze chutná třeba takový grilovaný lilek.
Co budeme potřebovat?
Na těsto (1 velká pizza pro min. 2 porce):
250 ml vlažné vody
2 1/2 lžičky sušeného droždí
95 g hladké mouky
55 g celozrnné mouky
45 g Fit-day protein premium natural
1/2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
Na obložení – podle chuti, např.:
rajčatové sugo v základu, žampióny, špenát, artyčoky, lilek, cuketa, paprika, olivy, česnek, bazalka, oregano...
použít můžete i méně obvyklé (ale o to možná lepší) suroviny jako je: avokádo, květák/brokolice, cizrna, marinovaný tempeh nebo tofu a různé dresinky (tahini, česneková, BBQ…)
Postup:
Nejprve si připravíme těsto na pizzu, které musí kynout. Do teplé vody přisypeme droždí a necháme 5 minut odstát. Mezitím si ve velké míse smícháme mouku, protein a sůl. Přidáme vodu s droždím i olej a mícháme, dokud nevnikne měkké a vláčné těsto, které následně ještě několik minut hněteme na dobře pomoučněném povrchu. Hotové těsto vložíme do mísy, přikryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Z těsta můžeme udělat jednu velkou pizzu, nebo ho rozdělit na dvě části a druhou polovinu zmrazit na pozdější použití. Těsto rozválíme do kruhového tvaru a vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při teplotě 200 °C po dobu 4–5 minut, pak pizzu potřeme sugem, přidáme ingredience podle chuti a pečeme dalších 10 minut, dokud okraje nezezlátnou.
Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.