Křupavé quinoové placičky bez vejce a mouky
Ať už si quinou připravujete pravidelně, nebo vám doma leží nenačaté balení a nevíte co s ním, tenhle recept na křupavé quinoové placičky s jarní cibulkou a mrkví stojí za vyzkoušení... Zlatavé placičky jsou perfektní k obědu i večeři, třeba s čerstvým salátem, humusem nebo domácím dipem, chutnat vám budou ale i jen tak, zastudena během dne. Quinoa je navíc skvělým zdrojem rostlinných bílkovin i vlákniny, je přirozeně bezlepková a lehce stravitelná. Do receptu se můžou pustit i vegani.
Co budeme na placičky potřebovat?
15 kusů:
1 hrnek nevařené quinoy
2 jarní cibulky
stroužek česneku
2 mrkve
2 lžíce lahůdkové droždí
lžička mořské soli
1/2 lžičky mletého kmínu, černého pepře a kurkumy
asi 4 lžíce rostlinného oleje na smažení
3 lžíce mletých lněných semínek na lněné vejce
Postup:
Quinou uvaříme podle návodu, dáme vychladnout a mezitím si připravíme lněné vejce – 8 lžic vody smícháme s 3 lžícemi mletých lněných semínek a necháme chvíli bobtnat. Jarní cibulku i česnek nasekáme nadrobno a mrkev nastrouháme. Jakmile máme všechny ingredience připravené, můžeme vytvořit směs na placičky. Ve větší míse smícháme quinou, lněné vejce, nakrájenou zeleninu, lahůdkové droždí a na závěr přidáme i veškeré koření. Směs musí být tvárná a mírně lepivá.
Z hotové směsi vytvarujeme asi 15 kuliček, které zploštíme dlaní. Pokud by směs přece jen příliš lepila, můžeme si ruce mírně navlhčit vodou. Připravíme si nepřilnavou pánev, kterou zlehka vymažeme olejem a jakmile je rozpálená, začneme se smažením placiček – 3–4 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou.
Placičky můžeme servírovat hned, ještě horké, například se zmiňovaným salátem, humusem, veganskou majonézou nebo oblíbeným dipem, vynikající jsou ale i za studena na svačinu během dne. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici i 4 dny.
Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.