Kvasinková dieta: Co jíst a co ne
Kandidóza je odborný název pro kvasinkovou infekci, která postihuje muže i ženy všech věkových kategorií a negativně ovlivňuje fungování řady orgánů. Jedná se o infekci vyvolanou houbami (plísněmi) rodu Candida albicans (ta je nejčastější, ale kvasinkové infekce mohou být vyvolány i jinými kandidami).
Různorodé příznaky
Kandidóza se nejčastěji vyskytuje v dutině ústní, uších, na nehtech prstů nohou a rukou, v trávicím ústrojí a v pochvě. Kvasinkové infekce se mohou projevovat obrovským množstvím různorodých příznaků, od zápachu z úst (halitózy) až po záněty kloubů. Vzhledem k rozmanitosti projevů tohoto onemocnění jsou kvasinkové infekce často opomíjeny nebo jsou pacienti domněle léčeni s jinou diagnózou, jelikož souvislost mezi projevy onemocnění a kvasinkovou infekcí mnohé nenapadne.
Odolejte chuti na sladké
Mezi hlavní přírodní metody léčby kvasinkové infekce patří dieta proti kvasinkám, jejímž smyslem je zabránit nadměrnému množení kvasinek. Stejně jako u každé nové diety, i v tomto případě platí, že je nejprve vhodné organismus vyčistit, a zbavit ho tak přemnožených kvasinek. Vyčištění organismu od kvasinek spočívá v “propláchnutí” zažívacího traktu.
Jak pročistit organismus
V zásadě můžete trávicí systém od kvasinek vyčistit dvěma způsoby: buď pouze s pomocí tekutin nebo prostřednictvím konzumace vhodných potravin, což je poněkud jemnější způsob. Případně můžete oba způsoby kombinovat. Skvělou volbou, jak organismus pročistit, je proteinové smoothie detox se směsí superpotravin.
Při kvasinkové (někdy uváděné jako protikvasinkové) dietě se nesmí konzumovat cukr, bílá mouka, bílá rýže, průmyslově zpracované potraviny a sladké ovoce. Dieta by se měla držet alespoň 3 měsíce, abyste poznali účinky. První dny během diety můžete mít velkou chuť na sladké, protože kvasinky budou lačnit po cukru. Toto pokušení musíte překonat, následující týdny chuť na sladké vymizí.
Potraviny vhodné při kvasinkové dietě:
- čerstvá zelenina dle ročního období a saláty z ní: artyčoky, avokádo, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, všechny druhy zelí
- houby: shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony
- ovoce: citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá
- koření: bylinky, hořčice - velmi ostrá, křen, pepř, skořice, sůl, majoránka,ocet, tymián, vanilka
- živočišné produkty: jogurt s živými kulturami, maso mimo vepřového, mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina
- obilí: celozrnné výrobky, chléb, jáhly, pohanka
- nápoje: čaj lapacho, čaj maté, veškeré čaje mimo ovocných čajů, minerální vody, zeleninové šťávy
- oleje a tuky za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje
- semena a ořechy
- sladidla: mléčný cukr
Potraviny zcela nevhodné při kvasinkové dietě:
- sladkosti: veškerý cukr, cukrovinky, koláče, med, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky
- ovoce: sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, konzervované ovoce, džemy
- konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor
- živočišné produkty: marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr a mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami
- obilí: bílá mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky
- dochucovadla: kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem
- nápoje: alkoholické nápoje s výjimkou velmi suchého vína, instantní a všechny slazené čaje a nápoje, šťávy