Kynuté proteinové buchty s povidly a kořením
Myslíte si, že protein a tradiční kynuté buchty nejdou k sobě? Náš jednoduchý recept, respektive jeho voňavý výsledek, vás hned s prvním soustem přesvědčí o opaku – chuť bude příjemně kořeněná a sladká a nutriční hodnoty vylepšené. I když nejvíc fandíme povidlům, náplň můžete zvolit jakou jen budete chtít, třeba makovou, ořechovou nebo jablečnou. Skvělá je ale i třeba doměkka podušená nastrouhaná mrkev se skořicí, cukrem, vanilkou a šťávou z citrónu (náš tajný tip pro gurmány).
Co budeme potřebovat?
Na těsto:
350 g hladké pšeničné mouky
150 g celozrnné špaldové mouky
45 g Fit-day protein premium natural
260 ml rostlinného mléka
100 g třtinového cukru
130 g kokosového oleje
25 g čerstvého droždí
1/2 lžičky mleté vanilky
1/2 lžičky soli
Na povidlovou náplň:
300 g švestkových povidel
4 lžíce datlového sirupu
4 lžíce vody
1 badyán
1 kousek celé skořice
3 hřebíčky
Postup:
Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience pro přípravu těsta, tedy mouku, cukr, protein, vanilku a sůl. Ve středu směsi vytvoříme důlek, ve kterém z droždí a trošky rostlinného mléka vytvoříme řídké těstíčko. Mísu zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Následně přidáme zbylé rostlinné mléko a 75 g tekutého kokosového oleje. Těsto hněteme asi 10 minut, dokud není hladké a tvárné, zakryjeme ho a necháme kynout po dobu 90 minut.
V mezičase si připravíme povidlovou náplň. V malém kastrůlku smícháme datlový sirup s vodou, přidáme koření a přivedeme k varu. Směs svaříme zpět na sirup, vyjmeme koření a necháme zchladnout. Kořeněným sirupem naředíme povidla do konzistence ideální k plnění – náplň nesmí být vyloženě tuhá, ani tekutá, aby z buchet během pečení nevytékala.
Jakmile je těsto správně vykynuté, pustíme se do přípravy buchet. Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm, které rozkrájíme nožem na asi 20 souměrných čtverců. Do středu každého čtverce dáme trochu povidel, pečlivě spojíme rohy těsta a v dlani vytvarujeme malé bochánky. Buchty vyskládáme do vymazaného pekáčku, jemně potřeme zbývajícím kokosovým olejem, zakryjeme a necháme ještě krátce kynout, asi 20 minut.
Buchty pečeme 30–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním necháme vychladnout a můžeme zlehka pocukrovat.
Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.