Rychlá malinová buchta s řeckým jogurtem
Maliny představují velmi oblíbený druh ovoce, který má v kuchyni značně široké využití. Můžeme se tedy setkat s malinovými džemy, sirupy či jogurty. Důvod popularity zřejmě nikoho nepřekvapí - toto sytě růžové ovoce složené z malých kuliček se může pyšnit sametovou jemností a příjemně sladkou chutí.
Potenciál malin je však daleko větší, tyto plody jsou pro lidské tělo prospěšné hned z několika důvodů:
- vysoký obsah vitamínu C a B a antioxidantů
- schopnost zmírňovat stres a posílit obranyschopnost organismu
- nápomoc při hubnutí a při vysokém krevním tlaku
Připravte si tedy vláčnou nekynutou buchtu s malinami, jejíž příprava není nikterak náročná. Kromě čerstvých malin se o vyváženou chuť a neobvyklou nadýchanost tohoto zdravého dezertu postará řecký jogurt a med.
Recept na buchtu s malinami
Ingredience:
45 g Fit-day Smoothie mango-berry
90 g špaldové mouky
60 g ovesné mouky
2 vejce
100 g bílého řeckého jogurtu
120 ml rostlinného mléka
20 g kokosového oleje
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce medu
100 g malin
+ bílá čokoláda či cukr a čerstvé maliny na dozdobení dle chuti
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. V míse smícháme špaldovou a ovesnou mouku, smoothie směs a prášek do pečiva. Ve druhé míse vyšleháme dvě vejce, přilijeme rostlinné mléko a přidáme kokosový olej, med a jogurt. Obsah obou nádob postupně zpracujeme v hladké těsto, které ze 3/4 objemu vlijeme na plech nebo formu vyloženou pečicím papírem. Maliny rozmixujeme, pokryjeme jimi povrch těsta a zalijeme zbývající čtvrtinou.
Buchtu pečeme 25-35 minut, dokud moučník lehce nezezlátne a následně jej necháme vychladnout. Hotový dezert můžeme zlehka pocukrovat či přelít čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni. Přidat můžeme i čerstvé maliny.