Medovník
MEDOVNÍK
Ingredience:
Těsto:
150 g drcených ovesných vloček
200 g špaldové mouky
2 vejce
1 sáček perníkového koření
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžička skořice
5 lžic medu
30 g nasekaných vlašských ořechů
100ml rostlinného mléka
Krém:
300 g tvarohu
200 g řeckého jogurtu
4 lžíce medu
1 lžička skořice
Posypka:
hrst vlašských ořechů
zbytek těsta
Postup:
V míse smícháme všechny sypké ingredience na těsto. Přidáme vejce a med. Postupně přidáváme mléko, aby vzniklo nedrolící se těsto.
Nachystáme si kulatou předlohu, podle které budeme vykrajovat jednotlivé plátky. Každý plát by měl mít tloušťku cca 5 mm. Zbylé těsto také upečeme, použijeme jej na posypku.
Jednotlivé pláty pečeme v předehřáté troubě na 170°C po dobu 10-15 minut.
Mezi tím, co se nám peče těsto si připravíme náplň. Vyšleháme tvaroh s jogurtem, přidáme med a skořici. Krém necháme odležet v lednici.
Hotové pláty necháme vychladnout, poté je potřeme vrstvou krému a položíme na ně další plát a opět potřeme krémem. Tento postup opakujeme se všemi pláty. Krémem potřeme i vršek a boky dortu. Zbylé nevyužité těsto nadrobíme a smícháme s nadrcenými vlašskými ořechy. Touto směsí posypeme celý medovník ze všech stran. Můžeme podávat politý hořkou čokoládou nebo ozdobený čokoládovými hoblinkami.