Zdravý mrkvový dort se skořicí
Mrkvový dort, známý také coby carrot cake, je dodnes evergreenem mezi dezerty nejen v Británii, ale také ve Spojených státech amerických. Právě v Anglii získal mrkvový dort během II. světové války nebývalou popularitu, tedy v době, kdy obyvatelstvo trpělo hladem. Mrkev se spolu s několika dalšími vybranými surovinami řadila mezi dostupné potraviny, a našla tak široké využití v mnoha úsporných receptech. S trochou nadsázky se proto dá říci, že tento dezert zachránil Británii před vyhladověním.
Nebojte se kalorií
Je jasné, že nejen z tohoto důvodu nesmí mrkvový dort chybět ve vitríně žádné kavárny či cukrárny ani dnes, své místo si tento moučník vydobyl i u nás. Obvyklá příprava však činí z mrkvového dortu ryze kalorickou záležitost, jelikož dle tradiční receptury se nesmí šetřit tučným sýrem mascarpone ani cukrem.
Moderní doba přinesla obměnu mnoha moučníků, a tento recept je jedním z nich. Díky našemu fitness receptu máte možnost připravit si zdravý mrkvový dort s ořechy, který bude obsahovat žitnou mouku, stévii namísto rafinovaného cukru a samozřejmě poctivou dávku sladké karotky, pro obvyklou vláčnost korpusu. Tučný sýr k přípravě hutného krému pak lze nahradit odtučněným tvarohem v kombinaci s pomazánkovým máslem.
Recept na mrkvový dort
Ingredience:
2 hrnky žitné mouky
2 hrnky stévie
2 odměrky (45 g) Fit-day Protein premium natural
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1 hrnek oleje
3 hrnky jemně strouhané karotky
1 hrnek mletých vlašských ořechů
4 vejce (sníh z bílků)
Krém:
2 odtučněné tvarohy
1 pomazánkové máslo
půl hrnku stévie
2 vanilkové cukry nebo ochucené kapky se sladidly
šťáva z citronu
2 lžíce másla (aby poleva nepopraskala)
Postup:
Mrkev nastrouháme najemno. V míse smícháme všechny ingredience včetně proteinu a přidáme olej, žloutky a nastrouhanou mrkev. Do vzniklé směsi zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rovnoměrně vlijeme do olejem vymazané dortové formy a pečeme zhruba hodinu na 180°C.
Mezitím si připravíme krém. V míse vyšleháme veškeré ingredience v jemný krém hutnější konzistence. Po upečení necháme dort vychladnout, následně jej podélně rozkrojíme, pomažeme vyšlehaným krémem a přikryjeme odkrojenou polovinou dortu. Zbývající krém můžeme rozetřít i po obvodu a vrchní části hotového moučníku.