Recept na nejlepší ořechový koláč s javorovým sirupem
Tento lahodný ořechový koláč je jako stvořený pro navození té pravé vánoční atmosféry. Těšit se můžete na štědrou porci vlašských ořechů bohatých na vlákninu v kombinaci se sladkým javorovým sirupem, kterou podtrhne aromatická pomerančová kůra a hřebíček se skořicí.
Pokud si navíc hlídáte své křivky, nemusíte mít obavy dopřát si kousek tohoto vláčného koláče navíc - jde o fitness recept, navíc obohacený o dávku proteinu.
Recept na ořechový koláč
Ingredience:
Na těsto:
200 g hrubě nasekaných vlašských ořechů
190 g celozrnné mouky (nebo polohrubé mouky)
65 g hladké mouky
90 g Fit-day protein premium čokoláda
2 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečení
1 čajová lžička mleté skořice
1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
špetka soli
2 velká vejce
100 g třtinového cukru
100 g rostlinného jogurtu (mandlový nebo naturální)
2 čajové lžičky čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
125 ml pomerančové šťávy
60 ml olivového oleje (může být i kokosový)
Na sirup:
80 ml javorového sirupu
1 čajová lžička pomerančové kůry
2 celé hřebíčky
½ čajové lžičky mleté skořice
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Obdélníkovou formu na pečení lehce vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou (nebo kakaem). Najemno nakrájené vlašské ořechy opražíme na sucho na pánvi cca 7 minut, poté přesypeme do misky a necháme vychladnout.
Mezitím smícháme polohrubou a hladkou mouku, čokoládový protein, prášek do pečení, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl. V míse pečlivě vyšleháme vejce s třtinovým cukrem na jemný krém a v menší nádobě smícháme jogurt s pomerančovou šťávou a kůrou. Vzniklou jogurtovou směs postupně vmícháváme k vyšlehanému krému a pomalu přiléváme olej.
Následně do směsi s vejci přisypáváme i suchou směs s moukou a kořením, dokud nevypracujeme hladké těsto. Nakonec vmícháme i 3/4 vlašských ořechů (zbytkem posypem hotový koláč). Připravené těsto rovnoměrně vlijeme do předpřipravené formy a vložíme do trouby na cca 35 až 45 minut (koláč je hotový, když je špejle po vyjmutí suchá).
Zatímco se koláč peče, připravíme sirup na přelití. Do malého hrnce nalijeme javorový sirup, přidáme pomerančovou kůru, hřebíček a skořici. Přivedeme k varu, snížíme teplotu na mírný plamen a mícháme, dokud směs lehce nezhoustne. Poté odstavíme a necháme vychladnout.
Jakmile je koláč upečený, vyjmeme ho z trouby a na několika místech (cca 18) jej propícheneme špejlí. Nyní koláč přelijeme připraveným sirupem (ten by měl natéct i do malých dírek od špejlí, aby koláč získal na vláčnosti). Následně posypeme zbytkem vlašských ořechů a necháme před servírováním 30 minut odpočívat.