Slavnostní pečení: Nejlepší veganská vánočka s datlemi
Zastáváme ten názor, že bez poctivé vánočky nejsou ty pravé Vánoce. Pokud přikyvujete, máme pro vás skvělou zprávu a nový oblíbený recept – s naší vánočkou totiž může mít krásné svátky každý. Nejen, že je vláčná, tak akorát sladká a bude vonět až k sousedům, ale zároveň je vhodná i pro vegany a celiaky. Postup je navíc snadný, stačí jen pár surovin, trocha trpělivosti při kynutí a výsledek bude stát za to. Co už tak snadné není je ukořistit si pro sebe víc než jeden kousek.
Co budeme potřebovat?
Na těsto:
350 g ovesné mouky
150 ml mandlového mléka
70 g rozpuštěného rostlinného másla
70 g třtinového cukru
7 g sušeného droždí
špetku soli
citronovou kůru
Před pečením:
javorový sirup zředěný vodou na potření vánočky
Postup:
Nejprve si založíme kvásek: do mandlového mléka přisypeme droždí, promícháme a necháme odstát 10–15 minut. Mezitím si ve velké míse smícháme mouku, třtinový cukr, citronovou kůru a sůl. Přidáme vzešlý kvásek a rostlinné máslo a vypracujeme bochánek těsta, který poprášíme moukou, vložíme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Po kynutí rozdělíme těsto na 6 stejných dílů, z kterých vyválíme stejně dlouhé válečky. Ty v jednom konci spojíme a pustíme se do pletení (pro přesný návod, jak vánočku plést, navštivte náš Instagram s videoreceptem). Upletenou vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme zředěným javorovým sirupem a bohatě poklademe nasekanými mandlemi a datlemi. Necháme další hodinu kynout.
Vánočku pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 40–45 minut, dokud nezíská zlatavý nádech a těsto se nelepí na špejli. Před podáváním necháme vánočku vychladnout a můžeme zlehka pocukrovat.
Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.