Pistáciový dort
Ingredience:
Těsto:
100 g špaldové mouky
80 g pistácií
3 lžíce agávového sirupu
3 vejce
1 lžička skořice
3 lžičky kypřícího prášku
60 g bílého řeckého jogurtu
50 ml rostlinného mléka
20 g kokosového oleje
30 g pistáciového másla
Krém:
150 g ricotty
2 lžíce agávového sirupu
kůra z jednoho citronu
+ pistácie na vršek dortu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Nejprve si připravíme těsto. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky necháme stranou a z bílků si vyšleháme tuhý sníh. V míse smícháme žloutky s agávovým sirupem, rozpuštěným kokosovým olejem, řeckým jogurtem, pistáciovým máslem a nakonec do směsi přilijeme mléko. Postupně ke směsi přisypeme špaldovou mouku, protein, skořici a kypřící prášek. Pistácie si rozmixujeme na drobné kousky a spolu se sněhem je vmícháme do téměř hotového těsta.
Nachystáme si vyšší dortovou formu o menším průměru a vyložíme si ji pečícím papírem. Do formy nalijeme těsto a necháme ho péct 20-30 minut. Mezitím, co se nám peče si připravíme krém. Vyšleháme si ricottu s agávovým sirupem a přidáme citronovou kůru. Upečené těsto rozřízneme na dvě totožné půlky, jeden plát těsta potřeme vrstvou krému, na něj položíme druhý plát těsta a také ho potřeme krémem. Vršek dortu už jen odzobíme nasekanými pistáciemi a můžeme servírovat.