Jitčin detox: Plněná pečená dýně s cherry rajčaty a tofu
Voňavá pečená dýně plněná cherry rajčaty a uzeným tofu je přesně tím druhem receptu, který dokazuje, že jednoduché a zdravé veganské jídlo z několika málo surovin může patřit k vašim vůbec nejoblíbenějším. Talíř hrající barvami je navíc pastvou i pro oči.
Co budeme na pečenou dýni potřebovat?
2 porce:
1 středně velká dýně – špagetová nebo hokaido
100 g uzeného tofu
150 g cherry rajčat
1/2 lžičky kurkumy
čerstvá petrželka
pepř
Postup:
Troubu dáme předehřát na 150 °C a pustíme se do přípravy dýně, kterou pečlivě omyjeme, rozkrojíme a vyberme střed se semínky – slupku neloupeme! Obě poloviny rozkrojené dýně položíme vnitřní stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem a na pár místech je propíchneme vidličkou. Pečeme asi hodinu.
Mezitím si rozehřejeme pánev, na kterou nadrolíme uzené tofu, dochutíme kurkumou a pepřem a 10 minut restujeme. Konzistencí by mělo tofu připomínat míchaná vejce. Na závěr k tofu přidáme nakrájená cherry rajčata a petrželku a necháme 5 minut podusit.
Jakmile je dýně upečená, dužinu natrháme vidličkou na podlouhlá vlákna, v případě hokaido dýně na menší kousky a bohatě dozdobíme tofu směsí. Pro výraznější chuť můžeme podávat s plátkem citrónu.
Recept je převzatý z Jitčina detoxu, ucelené očistné kúry na 20 dní, která pomocí správně zvoleného jídelníčku odlehčí tělu. Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.