Polévka z pečené brokolice a fenyklu
INGREDIENCE:
1 ks menší brokolice
1 ks středního fenyklu
3 stroužky česneku
1 velká hrst čerstvého špenátu
1 litr zeleninového vývaru nebo vody
olivový olej
šťáva z 1/2 citronu
sůl
čerstvě namletý pepř
K SERVÍROVÁNÍ:
dýňová semínka
nať z fenyklu
smetana
olivový olej
čerstvě namletý pepř
POSTUP:
Brokolici s fenyklem nakrájejte na menší kousky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte stroužky česneku i se slupkou, to aby se nezačal hned připalovat. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Takhle je všechno připravené, aby mohlo jít společně do trouby. Alespoň na 15 minut na 200 °C, dokud nezačne zelenina lehce zlátnout – tím dostanetedo polévky výraznější chuť.
Jakmile budete mít zeleninu lehce opečenou, dejte ji všechnu do hrnce společně s čerstvým špenátem a zeleninovým vývarem. Opečený česnek vymáčkněte ze slupky a přidejte k zelenině. Nechte chvíli vařit, ale jen tak, aby se polévka prohřála. Čím déle se bude zelenina vařit, tím bude ztrácet barvu a vitamíny. Chcete přece krásnou zelenou polévku, ne? Nakonec polévku nezapomeňte dochutit solí, pepřem a citronovou šťávou. Dýňová semínka krátce opražte na pánvi, ať jsou krásně křupavá.
Teď už je vše připravené, abyste mohli polévku doladit na talíři. Kapka smetany, nať z fenyklu, dýňová semínka a lehké pohlazení olivovým olejem.