Pomerančový dort
Ingredience:
Těsto:
6 vajec
50 g kokosového oleje
180 g špaldové mouky
30 g Konopného proteinu
2 lžíce javorového sirupu
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
šťáva z jednoho pomeranče
Krém:
200 g ricotty
150 g nízkotučného tvarohu
3 lžíce medu
10 g kakaa
kůra z jednoho pomeranče
2 lžičky pomerančového likéru
Poleva:
150 g hořké čokolády
30 g kokosového oleje
4 lžičky pomerančové šťávy
2 pomeranče na ozdobení
Postup:
Nejprve si připravíme formu na dort, vysteleme ji pečícím papírem nebo ji můžeme vymazat kokosovým olejem. Troubu si předehřejeme na 160°C.
Začneme s přípravou těsta. V míse si smícháme špaldovou mouku, sůl, konopný protein a prášek do pečiva. Přidáme javorový sirup, vejce, pomerančovou šťávu a nakonec rozpuštěný kokosový olej. Těsto nalijeme do předem připravené formy a necháme jej péct po dobu 15-20 minut.
Mezi tím si můžeme vytvořit náplň. Vyšleháme si tvarohs ricottou do hladkého krému, přidáme med, kakao a pomerančový likér. Na závěr do krému nastrouháme pomerančovou kůru a pečlivě promícháme.
Upečené těsto necháme vychladnout a rozdělíme ho na dva stejné pláty. Jedno těsto pomažeme krémem a položíme na něj druhý plát těsta. Krémem můžeme pomazat i boky dortu. Nakonec si nachystáme čokoládovou polevu. Čokoládu si necháme rozpustit ve vodí lázni spolu s kokoskovým olejem. Do rozehřáté čokolády přilijeme pomerančovou šťávu a polevou polijeme celý vršek dortu. Jako poslední krok si nakrájíme pomeranče na měsíčky a ozdobíme jimi dort. Hotový dort necháme odležet v lednici a můžeme servírovat.