Stravujte se jako na dovolené. Princip a benefity středomořské diety
Středomořská neboli mediteránská dieta vychází z jednoduché (a veskrze racionální) podstaty kuchyně starověkých Římanů a Řeků a dnes se těší velké popularitě. Tento způsob stravování, který je zapotřebí dodržovat dlouhodobě, je totiž bohatý na tuky a povoluje i konzumaci červeného vína či pečiva, přesto slibuje stálý úbytek na váze. Co všechno tedy obnáší a jaký je vůbec její princip?
Středomořská dieta = zdravý způsob stravování
I když mluvíme o dietě, jde spíše o životní styl a způsob stravování, který získává sympatie napříč světem, a to i u výživových odborníků. V porovnání s tradičními redukčními programy totiž dodržuje všeobecné zásady zdravého stravování, nezpůsobuje tělu šok a nevede k hladovění ani drastické ztrátě kilogramů. Výsledky přesto zaznamenáte.
Dalo by se říct, že se jedná o souhrn určitých zásad a pravidel, které se z počátku striktně, poté už s menší pečlivostí dodržují. Strava je bohatá především na zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály a další cenné a tělu prospěšné látky. V jednotlivých pokrmech nechybí například ani omega-3 mastné kyseliny, které běžně v jídelníčcích chybí.
Inspirací jsou obyvatelé Středomoří a jejich vitalita
Jak název napovídá, princip středomořské diety nachází inspiraci u obyvatel Středomoří. Řeč je tedy o Italech, Řecích nebo třeba Španělech. Právě ti jsou velmi často obdivováni pro vitalitu, kterou oplývají. Svůj skvělý zdravotní stav přisuzují právě stravě, která je pro ně zcela tradiční, pro nás už méně známá. Středomořským národům se také více vyhýbají obvyklé neduhy a choroby moderní civilizace – řeč je o obezitě, vysokém cholesterolu a krevním tlaku nebo cukrovce.
Definovat jednotlivá jídla středomořské kuchyně lze snadno. Nechybí velké množství zeleniny (ta tvoří až polovinu veškerého stravování), kvalitní tuky pocházející především z ryb nebo libového masa, čerstvé koření, luštěniny a ovoce. Povolené je také červené víno, přesněji sklenice denně.
Středomořská dieta a výsledky – 2 kilogramy měsíčně dolů a příjemný pocit k tomu?
Připadá vám tato dieta velmi atraktivní a rádi byste se do ní pustili? Pravděpodobně vám v hlavě visí ještě jeden otazník týkající se úbytku na váze. Přece jen kvůli hubnutí chcete podstoupit změnu stravování.
Výsledky hubnutí se samozřejmě mohou lišit. Je to ryze individuální záležitost. Udává se ale, že za měsíc lze díky zdravé a velice příjemné středomořské dietě zhubnout až dva kilogramy. Podíl na lepším čísle má pohyb, který by neměl ve vašem denním harmonogramu chybět.
Úkolem způsobu stravování není spasit vaši figuru. Touží vás naučit správně se stravovat a potěšit tím nejen zdraví, ale i tělo jako celek. Rázem totiž věnujete svou pozornost tomu, co jíte a kolik toho jíte, což má na výslednou váhu velký vliv.
Co je povoleno a co zakázáno?
Co je to středomořská dieta už víme. A také jsme nastínili, jak takový jídelníček vypadá. Pojďme si zmínit konkrétní potraviny, které jsou zakázány a které jsou naopak povoleny a můžete je konzumovat s klidným svědomím.
Povoleny jsou tyto potraviny:
- celozrnné obiloviny (rýže, oves, kukuřice, špalda), celozrnné pečivo a těstoviny
- čerstvé ovoce (hlavně jablka, pomeranče, jahody, datle, broskve)
- čerstvá zelenina (rajčata, cuketa, špenát, brokolice, česnek, mrkev, okurka) a luštěniny (cizrna, fazole, čočka, hrách)
- čerstvé koření a bylinky (máta, rozmarýn, šalvěj, skořice)
- ořechy a semínka (vlašské a makadamové ořechy, kešu, slunečnicová a dýňová semínka)
- za studena lisované oleje a zdravé tuky obecně (olivy, avokádo)
- ryby a mořské plody (losos, tuňák, sardinky, krevety, slávky, ústřice)
- drůbež a jehněčí (občas – na týdenní bázi)
- vejce, sýry, jogurty (občas – na týdenní bázi)
- červené víno (s mírou – sklenička denně)
Zakázány jsou tyto potraviny:
- tučné maso a uzeniny
- rafinované oleje
- bílá mouka
- sladkosti, sladké nápoje
- smažená jídla
- alkohol
- průmyslově zpracované potraviny
- umělá dochucovadla
Jak může vypadat váš jídelníček během mediteránské diety
Snídaně: Granola s ořechy, mandlovým mlékem a čerstvým ovocem
Svačina: Řecký jogurt s čerstvým ovocem
Oběd: Zeleninové lasagne
Svačina: Špenátové smoothie s banánem
Večeře: Salát s tuňákem
Obecné pravidlo středomořské diety tvrdí, že přibližně polovina talíře by měla patřit zelenině, čtvrtina příloze a zbývající čtvrtina masu, ideálně rybě či mořským plodům.
Zaujala vás středomořská strava? Zkuste Santiagovu dietu
Pokud se vám líbí princip středomořské diety, která je ve své podstatě zdravým způsobem stravování vedoucím k optimální váze a ne cíleným redukčním programem, Santiagova dieta vás určitě osloví. Myšlenka je totiž obdobná, a to zbavit se přebytečných kilogramů příjemnou a zejména přirozenou cestou postupného hubnutí bez zbytečného hladovění či nechtěného jojo efektu. V tomto případě však můžete počítat i s podstatně větším váhovým úbytkem.
V rámci balíčku Santiagovy diety obdržíte e-knihu s podrobným návodem, jídelníčkem a speciálně navrženými recepty a také vybrané proteinové nápoje a smoothie, které zajistí pravidelný příjem kvalitních bílkovin.