Co to je quinoa? - “superpotravina” bez lepku
QUINOA - “SUPERPOTRAVINA” BEZ LEPKU
Quinoa neboli merlík čínský je prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky.
Z jejích semínek se mlela mouka nebo sloužila k přípravě kaše a zahušťování polévek. Inkové quinou uctívali a nazývali ji matkou obilnin. Jejich bojovníkům i dětem dávala sílu. Patřila mezi tři základní plodiny (quinoa, brambory, kukuřice) starých civilizací na úpatí And.
Quinoa je jednoletá bylina, která vyrůstá do výšky 1 až 2 metry. Existuje ve 3 druzích. Nejběžnější je bílá s jemnou máslovou chutí. Červená quinoa je křupavější s oříškovou chutí. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.
Pokud quinou zařadíte do svého jídelníčku, vaše tělo bude jásat. Díky vysokému obsahu vlákniny zvyšuje pohyblivost střev, čímž se urychluje vstřebávání živin a spalování tuků. To z ní dělá skvělého pomocníka při redukčních dietách. Obsažená vláknina snižuje glykemický index potravin, takže quinoa je velmi vhodnou potravinou pro diabetiky.
Svým obsahem hořčíku a vitamínům skupiny B, především B1, B2 a B6 quinoa zklidňuje nervový systém a prospívá osobám trpícím migrénami. Má příznivý vliv na oči díky obsahu luteinu a zeaxantinu. Vitamín E chrání tělo před působením volných radikálů, zpomaluje stárnutí kůže i buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervové soustavy.
Quinoa je také bohatým zdrojem železa a selenu, kterých máme většinou ve stravě nedostatek. Naše tělo zásobí i kyselinou listovou, mědí, manganem, fosforem a zinkem. Můžeme v ní najít omega-3 i omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Jelikož obsahuje téměř všechny aminokyseliny, je bohatým zdrojem bílkovin. Toho využívají i sportovci, kterým dodá energii a podpoří růst svalové hmoty. Díky vápníku je quinoa vhodnou prevencí osteoporozy.
Svým unikátním složením je quinoa vhodná i jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, při redukčních dietách, snižování krevního tlaku, prospívá ledvinám. Pochutnají si na ní vegetariáni, diabetici i lidé trpící celiakií, protože neobsahuje lepek. Patří mezi zásadotvorné potraviny a právem ji můžeme zařadit mezi tzv. superpotraviny. Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa- tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.
Quinoa má neutrální chuť. Díky tomu ji můžeme připravit téměř se vším. Snadno a rychle se upravuje. Lze ji konzumovat na sladko i slano. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Můžeme jí přidat do polévek, těsta, sušenek, zapékat se zeleninou,se sýrem i s masem, uvařit z ní kaši nebo nákyp. Hodí se do zeleninových a ovocných salátů. Výborná je i jako příloha.