Letní rajčatový koláč s proteinem a sýrem
Lahodný rajčatový koláč plný barev a poctivých ingrediencí není nijak obtížný na přípravu, navíc chutná skvěle i za studena. Jde tak o perfektní tip na letní oběd, večeři či pohoštění na rodinnou oslavu. Díky směsi sýrů a zakysané smetany je koláč úžasně vláčný a jemný, zatímco zralá cherry rajčata zajistí příjemnou sladkost.
Na své si přijdou také vyznavači zdravého životního stylu, s tímto receptem totiž není třeba počítat každou kalorii. Chcete-li, můžete těsto obohatit také o kvalitní protein pro ještě větší porci živin.
Rajčata a lidské zdraví
Ne nadarmo jsou rajčata celosvětově jednou z vůbec nejpopulárnějších plodin, kromě skvělé chuti disponují také velmi příznivými účinky na lidské zdraví. Následující důvody mohou přesvědčit, proč nešetřit rajčaty nejen při přípravě tohoto lahodného domácího koláče, ale v jídelníčku obecně:
- vysoký obsah vitamínů A a C, a tím pádem pozitivní účinky vliv na kvalitu zraku a imunitního systému
- antioxidanty obsažené v rajčeti zbavují tělo volných radikálů a dodají energii
- vysoký obsah vlákniny napomáhá správnému trávení
- vitamín B3 napomáhá stabilizaci hladiny cholesterolu
- rajčata efektivně detoxikují játra a pročišťují organismus
Recept na rajčatový koláč s proteinem a sýrem
Ingredience:
Těsto:
30 g sezamových semínek
400 g hladké špaldové mouky
45 g Fit-day protein premium natural
150 g kokosového oleje
1 žloutek
100 g zakysané smetany
špetka soli
Náplň:
300 g cottage
150 g ricotty
400 g čerstvých cherry rajčat
čerstvá petrželka
sušená bazalka
špetka pepře
špetka soli
vajíčko na potření
Postup:
Nejprve vypracujeme těsto. V míse smícháme mouku a protein s kokosovým olejem. Přidáme žloutek, zakysanou smetanu, sůl a vypracujeme hladké těsto bez hrudek. Vzniklé těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 20-30 minut v lednici.
Mezitím připravíme náplň ze směsi cottage a ricotty, přidáme bazalku, sůl a pepř. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a troubu předehřejeme na 180°C.
Těsto vyválíme do tvaru čtverce nebo obdélníku, potřeme sýrovou směsí, rozložíme rajčata a posypeme nasekanou petrželkou. Těsto na okrajích přeložíme směrem k náplni, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Vložíme do trouby a pečeme po dobu 20-30 minut. Před servírováním necháme krátce vychladnout.