Rýžový protein
RÝŽOVÝ PROTEIN
Protein je nezbytný pro vyváženou stravu, ale často je obtížné nalézt potraviny s vysokým obsahem bílkovin, které jsou nutričně vyvážené. Rýžový protein obsahuje esenciální aminokyseliny, vitamíny B a E, vlákninu a uhlohydráty. Rýžový prášek neobsahuje tuky, cholesterol, cukr a sodík. Prášek z rýžových proteinů se může použít k doplnění jakéhokoli typu jídla – smoothie, kaší, omáček, salátů.
Existují neomezené možnosti pro začlenění rýžového proteinu do průměrné stravy. Rýžový protein je také hypoalergenní, to znamená, že nedráždí žaludek a nevyvolává nesnášenlivost či alergie. Neobsahuje lepek ani laktózu a je tedy dobrou alternativou i pro citlivé jedince. Pro vegany a vegetariány může být občas obtížné získat ve své stravě dostatečné množství bílkovin, protože
v ovoci a zelenině se jich příliš nevyskytuje. Hlavním zdrojem bílkovin je maso, ale to vegani ani vegetariáni nejedí. Rýžový protein je tedy vhodným doplňkem bílkovin této stravy.
Rýžový protein je velmi jednoduchý na trávení a přitom je vysoce biologicky dostupný a vstřebatelný. Také se snadno smíchá s vodou. Naše svaly potřebují velké množství bílkovin, aby mohly růst. To je obecně známé, bílkoviny jsou ale také důležité pro zotavení svalů po cvičení, které je vlastně zdrojem růstu svalů. Čím více cvičíme, tím více bílkovin potřebujeme.
Rýžový protein patří mezi kompletní bílkoviny, protože obsahuje všechny aminokyseliny, které naše tělo potřebuje, ale neumí si je samo vytvořit. Bílkoviny vyžadují větší množství energie těla k jejich strávení. Proto jídla bohatá na bílkoviny vyžadují větší množství energie. Rýžový protein vytváří termický efekt v těle, to znamená, že vytváří teplo a spaluje tak více kalorií ještě hodiny po jeho požití. Libové bílkoviny nám pomáhají efektivněji řídit váhu a zbavovat nás nechtěného tuku. To nejlepší na rýžovém proteinu je jeho nenápadná chuť, která nám dovoluje ho přidat do nejrůznějších receptů, aniž bychom ho
v konečném jídle cítili. Ohříváním nezničíte bílkoviny v proteinovém prášku, takže ho snadno můžeme přidat do nejrůznějších pokrmů – smoothie, palačinkového těsta, omáček atd.