Rybízový koláč
Ingredience:
Těsto:
250 g špaldové mouky
150 g ovesné mouky
2 lžičky skořice
4 lžíce javorového sirupu
20 g kokosového oleje
1 balíček prášku do pečiva
3 vejce
250 g řeckého bílého jogurtu
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
Náplň:
400 g červeného rybízu
1 lžíce javorového sirupu
+ sypká stévie
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si formu na koláč a vyložíme si ji pečícím papírem nebo ji vymažeme kapkou kokosového oleje. V míse si smícháme řecký jogurt, vanilkový extrakt, vejce, rozpuštěný kokosový olej a javorový sirup. Postupně přidáváme špaldovou mouku, ovesnou mouku, protein, skořici, prášek do pečiva a špetku soli. Podle konzistence těsta přidáváme vodu nebo mouku.
Část těsta vyválíme a dáme na dno formy. Rozmixujeme si červený rybíz a přidáme k němu javorový sirup. Náplní rovnoměrně naplňíme koláč a zbylé těsto můžeme jen položit na vršek koláče, nebo z něm můžeme vytvořit pásky a jiné tvary. Koláč necháme péct po dobu 35-45 minut. Upečený koláč ozdobíme čerstvým rybízem, posypeme stévií a můžeme podávat.