3x recept: Šťavnaté proteinové tyčinky plné ovoce a ořechů
Také se nemůžete dočkat, až zase o víkendu vyrazíte na výlet? V tom případě by vám v batohu neměla chybět rychlá svačina, která zažene hlad, doplní energii a nadchne chutí, takže kilometry budou hned ubíhat rychleji. My sázíme na domácí proteinové tyčinky plné sušeného ovoce, křupavých ořechů a dalších přírodních ingrediencí. Na postupu není nic těžkého a protože je možných chuťových kombinací opravdu nespočet, máme pro vás k vyzkoušení hned ve 3 varianty tyčinek – schválně, která to u vás vyhraje.
Datlové tyčinky s kešu
Co budeme na recept potřebovat?
4 porce:
110 g kešu ořechů
70 g mandlí
10 kusů vypeckovaných datlí
20 g sušených brusinek
30 g ovesných vloček
1 lžíce javorového sirupu
Postup:
Než se pustíme do přípravy samotných tyčinek, namáčíme ořechy v přikryté míse se studenou vodou po dobu 60 minut a datle naopak v horké vodě po dobu 30 minut, poté pečlivě osušíme a dáme nahřát troubu na 170 °C.
Do mixéru nejprve vložíme ořechy a brusinky a mixujeme, dokud nejsou ořechy nasekané na drobné kousky. Směs přesypeme společně s ovesnými vločkami do mísy a necháme stranou. V mixéru následně spojíme datle a javorový sirup v pyré, které přidáme v míse důkladně smícháme s ořechy a vločkami – směs musí být hutná a lepkavá.
Vzniklou směs rozprostřeme na plechu vystlaném pečicím papírem a vytvarujeme obdélník o výšce asi 1–1,5 cm. Pečeme 4–5 hodin podle výkonu trouby, dokud není plát pevný, nesmí být ale tvrdý. Po dopečení necháme vychladnout a nakrájíme na rovnoměrné 4 díly. Pro co nejdelší trvanlivost doporučujeme tyčinky zabalit do voskovaného papíru nebo uložit do vzduchotěsné nádoby.
Kokosovo-ananasové tyčinky
Co budeme na recept potřebovat?
4 porce:
175 g mandlí
25 g strouhaného kokosu
20 g sušeného ananasu
30 g Fit-day protein premium natural
1 lžíce javorového sirupu
40 ml horké vody
1/2 lžičky vanilkového extraktu
špetka mořské soli
Postup:
Mandle rozmixujeme v mixéru a přidáme společně se strouhaným kokosem do mísy. V mixéru rozmixujeme ananas, případně nakrájíme nožem na malé kousky a přidáme ke směsi mandlí a kokosu, ke které přisypeme i proteinový prášek a sůl.
Ve druhé míse smícháme javorový sirup s vodou a vanilkovým extraktem a poté spojíme obě směsi v jednu. Pokud je směs moc hutná, můžeme přidat víc horké vody nebo sirupu a pokud naopak moc řídká, stačí přisypat protein. Z hotové směsi vytvarujeme rovnoměrný obdélník, vysoký asi 2 cm, který uložíme na hodinu do lednice a poté rozkrájíme. Tyčinky uchováváme v lednici ve vzduchotěsné nádobě po dobu max. 7 dní.
Nepečené quinoové tyčinky s arašídovým máslem
Co budeme na recept potřebovat?
4 porce:
60 g quinoy
70 g mandlí
16 kusů vypeckovaných datlí
85 g arašídového másla
40 g nadrcené hořké čokolády
Postup:
Quinou uvaříme podle návodu, necháme zchladnout na pokojovou teplotu a uložíme na min. 2 hodiny do lednice.
V mixéru nejdřív rozmixujeme samotné datle, které necháme stranou, a následně na drobné kousky mixujeme také mandle. K mandlím do mixéru přidáme zpátky datle, ale také arašídové máslo a quinou a mixujeme tak dlouho, dokud se všechny ingredience dobře nespojí a nevznikne tvárná hmota, z které zhotovíme tyčinky o výšce asi 2 cm. Ty uložíme na 30 minut do mrazáku, zatímco si na mírném plameni rozpustíme čokoládu a následně jí potřeme vychlazené tyčinky. Čokoládu necháme ztuhnout a pro delší trvanlivost můžeme tyčinky opět uložit do vzduchotěsné nádoby nebo zabalit do voskovaného papíru.
Pokud se do některého z receptů pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.