Stévie – zázračné sladidlo téměř bez kalorií?
Ze stévie se stal světový fenomén, má pověst zázračného sladidla a spojuje se s celou řadou poměrně úctyhodných benefitů. Co zaujme snad každého je například její velmi nízká kalorická hodnota (prakticky nulová) nebo extrémní míra sladivosti (jen pro srovnání, stévie je asi 300x sladší než klasický bílý cukr). Pro ucelený obrázek o stévii byste toho ale měli vědět mnohem víc.
Nenápadná zelená rostlina a kde ji hledat
Stévie sladká (také nazývaná stévie cukrová , sladká tráva nebo medové lístky) je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, dorůstající výšky 50–100 cm s drobnými, sytě zelenými listy a bílými květy. I když existuje přes sto různých druhů stévie, pouze stévie sladká obsahuje chemické sloučeniny – steviol-glykosidy – díky kterým její listy chutnají sladce.
Stévii bychom původně našli výhradně v pralesech Jižní Ameriky, dnes se ale ve vlhkých lokalitách pěstuje prakticky po celém světě. Jde především o Paraguay, Keňu, Čínu a Spojené státy americké, zmínit ale můžeme i Vietnam, Brazílii, Indii, Argentinu nebo Kolumbii.
Zpracování stévie aneb 3 jednoduché kroky
- Pěstování – stévie se nejčastěji pěstuje ze zelených řízků ve sklenících. Po několika týdnech, když jsou rostliny dostatečně silné, se přesadí na volná pole.
- Sklizeň a sušení – jakmile jsou listy stévie dostatečně sladké, sklízejí se a suší.
- Extrakce sladidla – v procesu podobném vaření čaje se sušené listy stévie namočí do vody, aby se získal sladký extrakt, který se pak filtruje a čistí.
Konečným produktem může být koncentrát v tekuté formě, tabletách nebo v prášku. Právě prášková forma je ideální náhradou klasického cukru.
Žádný nový objev: Stévii znaly už staré indiánské kmeny
I když se může stévie zdát, že je stévie relativně nedávným objevem, ve skutečnosti ji k oslazení nápoje maté běžně užívali už jihoameričtí Indiáni před mnoha staletími. Ti ostatně využívali listy stévie i v rámci léčitelství (na pálení žáhy nebo cukrovku) a výluh jim sloužil jako ústní voda.
V průběhu 18. století se stévie začala více užívat napříč Jižní Amerikou včetně Argentiny a Brazílie. Na začátku třicátých let minulého století izolovala dvojice francouzských chemiků steviol-glykosidy, sloučeniny, které stévii propůjčují sladkou chuť, zatímco v roce 1977 se Japonsko stalo vůbec první zemí, která začala stévií sladit potraviny a nápoje. Evropská Unie schválila stévii k užívání v roce 2011 a od té doby je běžně k dostání v lékárnách, supermarketech i zdravých výživách. Stévii můžete například často najít i v zubních pastách nebo žvýkačkách.
Proč sladit stévií?
Nejčastěji skloňované benefity stévie lze jednoduše představit v pár bodech:
- minimum kalorií
- vysoká míra sladivosti
- nezvyšuje hladinu cukru v krvi, naopak
- vhodná pro diabetiky
- protizánětlivé a antibakteriální účinky
Jak je to ve skutečnosti s obsahem kalorií
Ač se to může zdát překvapivé, stévie skutečně neobsahuje téměř žádné kalorie. I když jsou steviol-glykosidy molekuly cukru (a tím pádem technicky vzato kalorie obsahují), tělo je nedokáže trávit jako běžné potraviny.
Zatímco se klasický cukr štěpí na glukózu a fruktózu, které se vstřebávají do krevního oběhu a dále využívají, steviol-glykosidy prochází tenkým střevem netknuté. Kompletně se tráví až v tlustém střevě, ale místo vstřebání se do krevního oběhu jsou molekuly cukru stévie pohlceny bakteriemi. V tomto jednoduchém principu se tedy skrývá celá unikátnost stévie coby nízkokalorického sladidla.
Stévie a lidské zdraví – schválená Světovou zdravotnickou organizací
Stévie prošla celou řadou testování, na základě kterých se dočkala schválení ze strany Evropského úřadu pro kontrolu léčiv i amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Ke konzumaci ji v její čisté podobě doporučuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), jejíž výzkumy z roku 2006 (1, 2, 3) dokonce nejen obhájily zdravotní nezávadnost stévie, ale naopak poukázaly na možné benefity tohoto přírodního sladidla. Kromě toho se stévie běžně používá v Japonsku už více než 30 let bez hlášení jakýchkoliv zdravotních komplikací.
Jiné studie se v současnosti stále připravují nebo ještě nebyly plně dokončeny. Stévie například dosud nebyla dostatečně vytestována ve vztahu k těhotným a kojícím ženám a dětem. V těchto případech se zatím doporučuje konzultace s ošetřujícím lékařem. Stejně tak, pokud vás trápí nízký krevní tlak nebo trpíte na problémy s ledvinami.
FDA stanovil přijatelný denní příjem pro steviol-glykosidy na 4 mg/kg tělesné hmotnosti na den.
Pomůže s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, ale i hubnutím a zubními kazy
- Přijde vhod diabetikům
Stévie se obecně doporučuje jako doplněk stravy u jedinců, kteří trpí cukrovkou II. typu. Zvyšuje citlivost na inzulín, díky čemuž pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.
- Snižuje krevní tlak
Při dlouhodobém používání stévie byly prokázány pozitivní účinky na vysoký krevní tlak u lidí trpících hypertenzí, jelikož dokáže rozšiřovat cévy.
- Kontroluje váhu
Díky tomu, že stévie obsahuje minimum kalorií, představuje ideální způsob slazení i v době hubnutí. Může se tak stát součástí vyvážené stravy, která pomáhá snižovat energetický příjem bez toho, aniž by byla obětována její chuť.
- Proti zubnímu kazu
Stévie se mimo jiné dá využít i v rámci prevence vzniku zubního kazu, a to pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky, kdy brzdí růst zubního plaku. I proto je častou ingrediencí v zubních pastách.
Kde všude využijete stévii jako náhradu rafinovaného cukru
Stévii lze univerzálně použít místo stolního cukru v oblíbených potravinách a nápojích. Špetka stévie v prášku odpovídá přibližně jedné čajové lžičce stolního cukru.
Stévii můžete přidat do:
- kávy nebo čaje
- domácí limonády
- smoothie
- cereálií a neslazených jogurtů
V případě pečení koláčů, sušenek atp. může stévie vyvolat příchuť připomínající lékořici, což je samozřejmě ne každému příjemné.
Fit-day produkty doslazujeme výhradně stévií
Protože si ve Fit-day zakládáme na vysoké kvalitě ingrediencí i receptury jako takové, rozhodli jsme se pro co nejšetrnější způsob dochucení našich produktů. S výjimkou proteinových kaší, do kterých přidáváme panelu (sušenou třtinovou šťávu), doslazujeme produkty výhradně stévií – ať už se jedná o proteinové nápoje, smoothie nebo proteinové mugcaky. Díky tomu si můžete dopřát příjemně sladkou chuť bez výčitek, přesvědčit se můžete sami.