Voňavé čokoládové brownies s karamelizovaným pomerančem
Vláčné těsto a lahodná hořká čokoláda doplněná o chuť a vůni sladkých citrusů. Že vám tahle kombinace zní víc než dobře? Pak je pro vás náš jednoduchý recept na o třídu vylepšené brownies jako stvořený.
Co je sladké navíc automaticky není synonymem pro nezdravé. Na moučníku si můžete pochutnat i bez přidaného cukru s dávkou proteinu navíc.
Když si k tomu připomeneme, co všechno oblíbené pomeranče obsahují:
- velké množství vitamínu C a některé vitamíny skupiny B,
- minerály jako vápník, draslík, hořčík a železo,
- spoustu vlákniny,
- a konečně betakaroten s antioxidačními účinky
… je jasné, že tohle mlsání se obejde bez provinilých pocitů.
Recept na voňavé čokoládové brownies s karamelizovaným pomerančem
Ingredience:
3 vejce
1 polévková lžíce kvalitního kakaového prášku
1–2 pomeranče
70 g kokosového oleje
100 g špaldové celozrnné mouky
30 g nasekaných oblíbených ořechů (např. lískové)
45 g Fit-day protein Premium čoko-pomeranč
180 g medu
250 g kvalitní hořké čokolády
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
+ drcené kakaové boby na dozdobení podle chuti
Postup:
Kokosový olej rozpustíme v hrnci spolu s čokoládou a směs necháme vychladnout. V míse vyšleháme vejce s medem a v další samostatné misce promícháme kakao, sůl, mouku, protein, ořechy a pomerančovou kůru a vše přidáme k už vychladlé čokoládové směsi. Ingredience zapracujeme, dokud nevznikne jemné těsto.
Připravené těsto necháme chvíli odpočívat a mezitím si připravíme karamelizované pomeranče. Umyté pomeranče nakrájíme na kolečka, na pánvi na nejnižším stupni rozpustíme trošku medu a pomerančová kolečka necháme krátce karamelizovat z obou stran, dokud med nezhnědne.
Na dno připravené formy vystlané pečicím papírem vlijeme těsto a poklademe zkaramelizovanými pomeranči. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme půl hodiny při 180 °C.
Po vychladnutí můžeme brownies dozdobit drcenými kakaovými boby nebo hoblinami čokolády.