Zázvorový chléb
Ingredience na 1.500g - 1 chléb
3 hrnky celozrnné mouky
1 hrnek moučkové žitné mouky
1 šálek vody
1/2 čajové lžičky soli
1 vejce
2 lžíce medu
1 lžíce másla
200ml pomerančové šťávy
2 a 1/2 lžičky sody na pečení nebo 1 balení kvasnic
1 a 1/2 mleté skořice
kousek zázvoru
1/4 čajové lžičky hřebíčku
1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
Postup:
Vyhřejeme si troubu na 180 C. Ve středně velké misce smíchejte celozrnou mouku, žitnou mouku a sodu na pečení. Přidáme máslo, vejce, vodu, další suroviny a promícháme. Najemno nastrouhejte zázvor a smažte jej 5 minut na rozehřátém másle. Připravte si pomeranč. Kůru nastrouhejte a vymačkejte pomeranče na 200 ml šťávy. Na těsto nalejte podmáslí, pomerančovou šťávu a med. Přidejte kousky zázvoru. Těsto připravujeme v robotu cca 8 minut. Těsto necháme při pokojové teplotě 30 minut kynout. Poté vymažeme formu a pečeme v troubě po dobu 45 minut.