Zdravé brownies: jednoduchý recept na lahodný čokoládový dezert
Poctivé brownies s čokoládou zřejmě nedokáže odmítnout žádný milovník sladkého. I když se jedná o poměrně snadný recept, výsledek dokáže spolehlivě uspokojit chuťové pohárky i těch nejnáročnějších strávníků, a to především díky své nezaměnitelné vláčnosti a bohaté chuti kakaa.
Ačkoliv u nás tato stálice mezi dezerty rychle zdomácněla, kořeny populární laskominy musíme hledat ve Spojených státech amerických, kde vznikla před více než sto lety v rukou vyhlášeného chicagského cukráře. První recepty na brownies údajně neobsahovaly čokoládu, namísto ní se do těsta přidávala melasa a chybět nesměla ani meruňková glazura.
Dnes existuje mnoho variant tohoto moučníku, do těsta se přidávají nejen kousky čokolády, ale i různé druhy ořechů a sušené ovoce. Po upečení je skvělé dezert pocukrovat či přelít polevou. Chuť brownies výborně doplní i šlehačka, kopeček kvalitní zmrzliny nebo ovocný rozvar. V Severní Americe se pak tento moučník tradičně kombinuje se sklenicí mléka.
Fitness brownies z černých fazolí
Sbíhají se vám chutě, ale nechcete hřešit? Nyní máte možnost dopřát si zdravé mlsání bez výčitek, a to díky našemu osvědčenému receptu, který na požitku z chuti nic neubere.
Recept na čokoládové brownies
Ingredience:
2 vejce
50 g kvalitního kakaa
plechovka černých fazolí
45 g Fit-day protein premium čokoláda
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžíce řeckého jogurtu
2 lžíce medu
100 ml mléka
špetka skořice
hořká čokoláda dle chuti
1 lžíce kokosového oleje
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Fazole důkladně propláchneme pod vodou, abychom se zbavili nežádoucí chuti nálevu. Všechny suroviny dáme do mixéru a vypracujeme hladké těsto. Připravenou směs nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 15 minut péct. Během pár prvních minut těsto na povrchu typicky popraská a následně tuhne.
Necháme vychladnout a servírujeme nakrájené na tenčí proužky či menší čtverce.