Fit-day datlová smoothie miska s čokoládou
DATLOVÁ SMOOTHIE MISKA S ČOKOLÁDOU
Jste nápadití a rádi vymýšlíte nové kombinace? Datlová smoothie miska pro Vás bude skvělým zážitkem.
Objevte energii života.
PROČ SI VYCHUTNAT DATLOVOU SMOOTHIE MISKU S ČOKOLÁDOU?
Datle jsou obzvláště bohaté na velké množství vitamínů a minerálních látek, což z nich dělá nedocenitelnou potravinu.
Ve 100 g sušených datlí najdete dost energie, přesně 1 192 kJ, pak 2 g bílkovin a 64 g sacharidů, z toho 57 g cukrů. Nemají ani gram tuku.
Pokud nemáte opravdu vážnou spánkovou poruchu, třeba Vám pomůže s usínáním pravidelná konzumace datlí. Dokážou sice nabudit, ale taky uklidnit, protože obsahují aminokyselinu tryptofan, která se v těle mění v serotonin a melatonin.
S DATLEMI DOPLNÍTE VITAMÍNY A MINERÁLY
Datle, to je jedna velká přehlídka vlákniny, vitamínů a minerálů. Jednoduše s nimi tak můžete doplnit, co Vám chybí. Zmínit můžeme vápník, draslík, železo, měď, vitamíny A a K. Vaše imunita zaplesá a stokrát Vám to vrátí, hlavně v období viróz.
Nezralé datle pomáhají při průjmech, čerstvé zase pomáhají zklidnit podrážděný žaludek.
Na potíže s dýcháním, při suchém kašli a zánětu průdušek se zase doporučuje povařit pár datlí s mlékem a medem.
PROČ JE KAKAO ZDRAVÉ?
- Dodá hořčík, vápník, železo, draslík, měď, zinek a mangan, ale i vitaminy skupiny B, vitamin C a E.
- Obsahuje zdravé tuky, především kyselinu stearovou, nasycený tuk, který neovlivňuje hladinu cholesterolu.
- Kakao obsahuje dvakrát víc flavonoidů než červené víno a třikrát víc než zelený čaj a v tomto ohledu strčí do kapsy i borůvky nebo bobule açai. Antioxidanty podpoří regeneraci, hojení.
- Konzumace kakaa posílí nervy, uvolní svaly a rozšíří cévy, čímž přispěje k lepšímu krevnímu toku a ve výsledku i okysličování a výživě všech orgánů. Alkaloid theobromin totiž rozšíří průdušky, což uleví například astmatikům nebo při nachlazení.
Hořká čokoláda obsahuje široké spektrum atioxidantů, jako jsou například polyfenoly, flavanoly, catechiny a jiné.
Některé bioaktivní složky kakaa a hořké čokolády mají vliv na pokles krevního tlaku a zlepšení prokrvení.
Hořká čokoláda má pozitivní vliv na řadu rozikových faktorů vzniku metabolických onemocnění. Zvyšuje hondoty HDL cholesterolu a má protektivní charakter ohledně oxidativního poškození způsobeného LDL cholesterolem. Snižuje také inzulinovou rezistenci.
Ingredience na 2 porce:
- 2 banány
-14 sušených datlí
-hrst sušeného kokosu
-150 ml kokosového mléka
-2 lžičky kakaa
-lžíce nastrouhané hořké čokolády
Na ozdobu:
-banán
-maliny
Postup:
Všechny ingredience vložíme do mixéru a přidáme 60g Fit-day protein datle.
Rozmixujeme do hladka. Na ozdobu můžete použít banán, maliny, konopná nebo chia semínka.