Fit-day smoothie maracuja s mangem
MARACUJOVÉ SMOOTHIE S MANGEM
Smoothie je stále více oblíbenějším způsobem, jak dodat tělu dostatek živin.
Ochutnali jste už kombinaci v podání maracuji a manga? Ne? Tak pojďme na to.
VÍTE CO JE MARACUJA?
Maracuja je popínavý teplomilný druh mučenky, která se ve formě ovoce pěstuje v severozápadní části Jižní Ameriky, na Novém Zélandu, v Indii, v Karibiku, Brazílii, jižní Floridě, Havaji, Austrálii, Izraeli nebo Jihoafrické republice.
Plody maracuji jsou kulaté nebo oválné. Barvu mají modrou až purpurovou a velké jsou kolem sedmi centimetrů. Slupka je asi tři milimetry silná, lysá a pevná. Uvnitř je bílá dužina obklopená míškem s průhlednou pokožkou, který je naplněn žlutou až oranžovou dření se semeny. Dřeň má exotickou chuť, je navinulá a lehce sladkokyselá.
Věděli jste, že díky svoji výrazné chuti se hodí k dochucování dezertů nebo i nápojů? Použít ji můžete i do marmelád nebo ovocných salátů pro zvýraznění chuti. Skvěle chutná i čerstvá, pojídaná po rozkrojení rovnou z plodu.
PROČ JÍST MARACUJU?
Možná jste to netušili, ale maracuja má vůbec nejvíce železa ze všech druhů ovoce, za ní pak následuje s malým odstupem kdoule, citron, maliny a čerimoja.
Maracuja je ale také hodně bohatá na hořčík,vápník, fosfor nebo draslík. Obsahuje též provitamin A, vitaminy B2, B6 a E. Též je v ní obsažen niacin a kyselina listová.
Dužina je velmi bohatá na rozpustnou vlákninu, jinak nazývanou pektin. Její příjemná vůně je výsledkem kombinace více než stovky chemických látek, z níchž některé mají sedativní účinek. Jelikož je nejvyšší koncetrace těchto látek obsažena v okvětních lístcích, využívá se jich k léčbě.
Právě dužina společně se šťávou z tohoto ovoce dokáže velmi účelně osvěžit, stimuluje také trávicí soustavu a má mírně sedativní účinek, což výrazně pomáhá při léčbě anémie. Díky vysokému obsahu železa, ale i vitaminu C, který ulehčuje vstřebávání tohoto minerálu, je maracuja vhodná i pro anemiky.
OCHUTNALI JSTE UŽ MANGO?
Mangovník je příkladem rozmanitosti tropické vegetace. Na dvacet metrů vysokém stromě vykvete přibližně čtyři miliony květů ročně, z nichž se ”jen” dvacet pět tisíc vyvine v plod.
Mango je lahodné a šťavnaté ovoce s výraznou a osobitou chutí i vůní. Plody mají tvar asi 15 cm velké ledviny a mají celou škálu barev. Od zelené, přes žlutou až po červenofialovou. Že jste ho ještě neochutnali? Ne? To je teda chyba!
Mango původně pochází z Indie, kde se našly fosilie tohoto ovoce staré 25 až 30 milionů let. V Indii se plody i rostlina těší obzvláště velké oblibě. Mango je považováno za národní ovoce a strom je považovaný za symbol moci a síly.
VĚDELI JSTE, ŽE MANGO JE PROSPĚŠNÉ PRO NAŠI KRÁSU?
Beta karoten, měď a mangan v mangu přispívají ke zdravé barvě pleti. Mnohé oxidanty také zpomalují stárnutí pokožky. Konzumace manga rovněž přispívá kvalitě vlasů, a to díky kyselině pantotenové a zinku.
PROČ JÍST PRÁVĚ MANGO?
Mango obsahuje prospěšné látky především vitamin A, C, beta karoten, vlákninu a draslík. Působí celkově blahodárně na naši imunitu a pomáhá při přirozeném pročišťování organismu. Preventivně působí proti různým infekcím a určitě ho zkuste, pokud cítíte, že máte unavené oči. Je také vhodnou prevencí proti šerosleposti.
Pozitivní vliv má i na potíže spojené s nervozitou, nesoustředěností či nespavostí. Tyto problémy jsou totiž často způsobené nedostatečnou hladinou B6 - pyridoxinu, který se nachází právě v mangu.
Ingredience na 2 porce:
- 4 maracuje
- 1 mango
- šťáva z 1 limetky
- 60g Fit-day Superfood Chia- Mango
Postup:
Oloupeme maracuju i mango a nakrájíme je na menší kousky. Vložíme do mixéru a rozmixujeme. Až bude konzistence hladká přidáme šťávu z limetky a 60g Fit-day Superfood Chia-Mango a znovu krátce rozmixujeme. Poté můžeme podávat například s lístkem máty.