Proteinová jablečná bábovka bez lepku
Jednoduchý recept na domácí jablečnou bábovku s proteinem bude dozajista slavit úspěch i ve vaší domácnosti. Jelikož nebudeme pracovat s kynutým těstem, nemusíte mít obavy z časové náročnosti celého pečení ani z počtu kalorií.
Bábovka přitom neobsahuje ani vejce a klasické mléko je nahrazeno mlékem rostlinným, jde tedy o plně veganský recept. Nechte se tedy okouzlit spojením šťavnatých sladkých jablek, vlašských ořechů a aromatické skořice či vanilky. Vláčnost této zdravé bábovce dodá mletý mák.
Recept na jablečnou bábovku
Ingredience:
400 g jablek
150 g rozinek
60 ml oleje
250 ml rostlinného mléka
45 g Fit-day protein premium natural
200 g pohankové mouky
60–150 g mletého máku (podle chuti)
hrst vlašských ořechů
špetka soli
skořice nebo vanilka pro dochucení
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na menší kousky. Kousky jablek vložíme do mixéru společně s rozinkami, přilijeme rostlinné mléko a olej. Směs vyšleháme dohladka.
V míse smícháme mouku se špetku soli, mletým mákem a 2 odměrkami proteinu natural. Následně přidáme nahrubo nasekané ořechy a pečlivě promísíme. Rozmixovanou jablečnou směs postupně vpracujeme do suché směsi s moukou. Pokud chceme bábovku výrazněji dochutit, přidáme vanilku nebo skořici. Veškeré ingredience pečlivě zapracujeme v hladké těsto, je-li příliš řídké, přidáme více mletého máku.
Mezitím si připravíme formu na bábovku, vymazanou olejem a vysypanou moukou. Vlijeme do ní těsto a vložíme do trouby na cca 40 minut, stupeň upečení můžeme kontrolovat špejlí. Bábovku necháme odpočívat 10 minut ve formě a poté vyklopíme, můžeme posypat sušeným rostlinným mlékem či sladem anebo kokosovou moukou. Před nakrájením necháme bábovku úplně vychladnout.